Čtvrtek, 28. března 2024

Terapeutická zahrada umožňuje seniorům kontakt s přírodou

Terapeutická zahrada umožňuje seniorům kontakt s přírodou

Terapeutickou zahradu dnes otevřel Domov pokojného stáří Kamenná v Brně. Ve spolupráci se školským zařízením pro environmentální vzdělání Lipka vznikl i prototyp floramobilu, pojízdného záhonu pro seniory trvale upoutané na lůžko.

Upravené okolí domova má za cíl podněcovat smyslové vnímání a umožnit klientům vizuální a hmatový kontakt s přírodou. "V zahradě jsme vytvořili několik speciálních vyvýšených záhonů, částečně přístupných i vozíčkářům pro jednoduché zahradnické práce," řekla novinářům autorka návrhu Dana Křivánková.

Senioři se tak mohou sami zapojit do úprav záhonů a sklízet pěstované plodiny, které jsou všechny jedlé. "Vysázeli jsem tady bylinky a různé druhy ovoce a zeleniny. Z botanického hlediska je nejzajímavější kiwi, goji a strom muďoul, jehož plody jsou malé banány," řekl Dan Zahradník, který se postaral o návrh a realizaci zahrady.

Pro klienty opoutané na lůžko připravili tvůrci z centra Lipka pojízdný záhon s pracovním názvem floramobil. "Vozík je variabilní, dá se rozložit na jednotlivé díly a přizpůsobit různým zahradnickým aktivitám. Po ročním zkušebním provozu ho upravíme do finální podoby," řekl autor zařízení Petr Laštůvka. Vzorem pro záhon byl německý prototyp užívaný v tamních sociálních a zdravotních zařízeních.

Zahrada v Domově pokojného stáří Kamenná je součástí projektu Terapie přírodou a pro přírodu organizace Lipka, který se snaží o osvětu zahradní terapie pro léčebné účely. Domov pokojného stáří má v současnosti 44 klientů a poskytuje sociální služby seniorům se sníženou soběstačností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů