Úterý, 19. března 2024

Ve Vsetíně se bude u domů kontrolovat řešení odpadních vod

Ve Vsetíně se bude u domů kontrolovat řešení odpadních vod

Ve Vsetíně začnou kontroly domácností, jakým způsobem nakládají s odpadními vodami. Město v rámci projektu Čistá řeka Bečva II. rozšířilo kanalizační síť v několika městských částech, lidé se na ni mohli připojit do půlky listopadu, ale ne všechny domácnosti tak učinily. Připojení určitého počtu domácností bylo podmínkou projektu. Stále není připojena více než čtvrtina domácností, řekla dnes ČTK mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová.

K nové kanalizační síti se mohli připojit obyvatelé částí Rokytnice, Vesník, Jasenka, Hrbová, Dlúhé, Za Díly, Malý Skalník a Semetín. "V souladu s platnou legislativou tak budou pracovníci vodoprávního úřadu u nepřipojených nemovitostí kontrolovat u čističek kvalitu přečištěné odpadní vody dle platného povolení, a u nepropustných jímek budou majitelé vyzvání k předložení dokladu o jejich řádném vyvážení," uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL). Povinnost připojit se na kanalizaci ukládá podle města vlastníkům stavebního pozemku nebo staveb zákon o vodovodech a kanalizacích, a to ve všech případech, kdy je kanalizační síť v dosahu.

"Město Vsetín vyzývá občany, zejména z uvedených částí města, aby co nejdříve zrealizovali své kanalizační přípojky a vyhnuli se tak možnému postihu, protože podle zákona hrozí občanům, kteří si povinnost likvidace odpadu řádně neplní, pokuta ve výši až půl milionu korun," uvedla mluvčí.

Cílem projektu Čistá řeka Bečva II. bylo odkanalizování 18 měst a obcí v povodí Vsetínské a Rožnovské Bečvy. Vybudováno bylo 177 kilometrů nové kanalizace a dvě čističky odpadních vod. Projekt za 1,2 miliardy korun bez DPH pokryly z 69 procent evropské dotace, státní dotace činily čtyři procenta. Podmínkou projektu je minimálně 70procentní napojenost obyvatel na kanalizační síť, obcím hrozí sankce, pokud ji nesplní.

Nedostatečné napojení řešil také Rožnov pod Radhoštěm, kde ještě na konci října nebylo připojeno asi 150 domácností. "Od té doby evidujeme dalších 40 žádostí o napojení, někteří lidé se možná obrátili přímo na VaK Vsetín," řekl dnes ČTK mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross. Přesný počet připojených domů bude podle něj znám příští týden po jednání zástupců mikroregionu. "S kontrolami domácností jsme ještě nezačali," uvedl Gross. V Rožnově bylo vybudováno 14 kilometrů kanalizačních stok, podle projektu se mělo připojit 324 domácností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů