Pátek, 29. března 2024

Některé malé vodní elektrárny možná opět získají podporu státu

Některé malé vodní elektrárny možná opět získají podporu státu

Vláda se dnes postavila neutrálně k senátorské novele, podle níž výrobci elektřiny z rekonstruovaných malých vodních elektráren získají podporu státu, o kterou byli počátkem roku připraveni. Vyplývá to z průběžných výsledků zasedání kabinetu. O novele o podporovaných zdrojích energie rozhodne Sněmovna. Kabinet by dal podle předkládací zprávy přednost tomu, aby byla věc řešena jinou připravovanou novelou.

"Senátní návrh spočívá v novelizaci přechodného ustanovení, které již navíc nabylo účinnosti. Tento přístup nepovažuje vláda s ohledem na charakter a účel přechodných ustanovení za vhodný," stálo v návrhu vládního stanoviska. Podle něj by náprava měla být zjednána přímou změnou vlastního textu zákona, nikoli přechodných ustanovení.

Senátní novela se podle její autorky Jitky Seitlové (za SZ) týká téměř stovky malých vodních elektráren, které byly rekonstruovány nebo modernizovány od října 2013 do konce loňského roku. Nárok na podporu měli výrobci energie z těchto elektráren jen do konce roku 2015. Připravila je o něj v přechodných ustanoveních loňská změna zákona, podle níž byly takovéto elektrárny uvedeny do provozu až k letošnímu 1. lednu, přestože fungovaly už dříve.

Senátorská novela by to měla napravit, pokud ji poslanci dokážou přijmout ve zrychleném projednávání. Seitlová chce pro výrobce elektřiny z těchto elektráren kompenzaci za nevyplacenou podporu v letošním roce. Celková letošní výše nyní neposkytované podpory pro tyto elektrárny dosahuje zhruba 210 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů