Úterý, 19. března 2024

Teplou Vltavu letos splulo 3211 lodí, výrazně více než loni

Teplou Vltavu letos splulo 3211 lodí, výrazně více než loni

Teplou Vltavu na území šumavského národního parku letos splulo 3211 lodí. Znamená to více než stoprocentní nárůst v porovnání s rokem 2015. Letos nesměli turisté na řeku v úseku od Soumarského Mostu k Pěkné pouze jeden den, kdy klesl stav hladiny pod přípustnou hranici. To znamená, že splouvání bylo povoleno ve 161 ze 162 dnů sezony, řekl ČTK mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Turisté mohou na Teplou Vltavu od května do června jen o víkendech a ve svátcích. Přes léto je řeka přístupná každý den. Sezona splouvání končí 31. října.

"Letošní sezona byla jedna z nejlepších za posledních několik roků," uvedl Dvořák. Připomněl, že loni, kdy panovalo velké sucho, Teplou Vltavu zdolalo 1521 lodí. Podle návštěvního řádu NP Šumava je pro trasu mezi Soumarským mostem a Pěknou při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů denní limit 63 lodí. Při stavu nad 61 centimetrů se zvedá na 180 plavidel. Pokud výška hladiny klesne pod 50 centimetrů, je splouvání zakázáno. Zájemci o splouvání Vltavy se předem hlásí do registračního systému.

Podle Dvořáka se letos turistům věnovalo 21 průvodců, kteří absolvovali 269 doprovodů. "Návštěvníci velmi kladně hodnotili naše průvodce, především často zdůrazňují vysokou odbornost a možnost dozvědět se podrobnosti o celém unikátním a jedinečném území," uvedl.

NP Šumava rovněž zahájil provoz nové budovy Registračního a informačního bodu Soumarský Most. Navštívilo ji 26.433 lidí. "Dozvěděli se zde informace nejen související se splouváním, ale také běžné turistické informace, informace o národním parku a především o Soumarském rašeliništi a jeho naučné stezce," řekl Dvořák.

Počet lodí, které spluly Teplou Vltavu na trase mezi Soumarským mostem a Pěknou:

rok počet plavidel
2016 3211
2015 1521
2014 2632
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů