Čtvrtek, 28. března 2024

Kompenzace nepřímých nákladů za rok 2020

Kompenzace nepřímých nákladů za rok 2020

Ve spolupráci Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu byla připravena Metodika k předkládání provozních údajů pro kompenzace nepřímých nákladů EU ETS. Provozní údaje ohlašovatelé předkládají do 15. 3. 2021 Ministerstvu životního prostředí. Splnění ohlašovací povinnosti je jednou z podmínek pro podání žádosti o kompenzace za kalendářní rok 2020.

Cíl metodiky

Interpretovat konkrétní pravidla poskytování kompenzací, která jsou stanovena v nařízení vlády č. 565/2020 Sb., o podmínkách poskytnutí kompenzací nepřímých nákladů pro odvětví, u kterých bylo zjištěno značné riziko úniku uhlíku v důsledku promítnutí nákladů spojených s emisemi skleníkových plynů do cen elektřiny.

Pravidla

Konkrétní podmínky státní podpory jsou Evropskou komisí upraveny v Pokynech k některým opatřením státní podpory v souvislosti se systémem obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů po roce 2012.

Zavedení kompenzací nepřímých nákladů v ČR je realizováno na základě § 11 novely zákona č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (zákon č. 1/2020 Sb.), kterou byl stanoven rámec pro poskytování finanční kompenzace nepřímých nákladů.

Konkrétní pravidla poskytování kompenzací jsou stanovena v nařízení vlády č. 565/2020 ze dne 30. listopadu 2020 o podmínkách poskytnutí kompenzací nepřímých nákladů pro odvětví, u kterých bylo zjištěno značné riziko úniku uhlíku v důsledku promítnutí nákladů spojených s emisemi skleníkových plynů do cen elektřiny (dále jen ,,nařízení vlády").

Kompenzační schéma, resp. vyplácení kompenzací nepřímých nákladů za kalendářní rok 2020 Česká republika úspěšně dne 10. 11. 2020 notifikovala vůči Evropské komisi - State Aid SA.58608 - Czech Republic Compensation for indirect ETS costs in the Czech Republic.

K realizaci vyplácení kompenzací za kalendářní rok 2020 je nezbytné vydání nařízení vlády, kterým se stanoví výše prostředků státního rozpočtu určených pro poskytnutí kompenzací nepřímých nákladů za kalendářní rok 2020 pro průmyslová odvětví, u kterých bylo zjištěno značné riziko úniku uhlíku. Teprve po jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů (k vyhlášení předpisu má podle zákona č. 1/2020 Sb. dojít nejpozději do 30. 6. 2021), bude možné podávat Ministerstvu průmyslu a obchodu žádosti o kompenzace. Výše částky na kompenzace bude určena i na základě ohlášených provozních údajů potenciálních žadatelů. Jednou z podmínek podání žádosti o kompenzace za kalendářní rok 2020 je splnění ohlašovací povinnosti vůči Ministerstvu životního prostředí.

Ohlášení provozních údajů

Z § 11 odst. 2 písm. b) zákona č. 383/2012 Sb. vyplývá pro potenciálního žadatele o kompenzace nepřímých nákladů za rok 2020 povinnost předložit Ministerstvu životního prostředí do 15. března 2021 provozní údaje v rozsahu stanoveném nařízením vlády.

Nedílnou součástí nové metodiky je formulář pro předkládání provozních údajů, který má za cíl usnadnit potenciálnímu žadateli poskytnout požadované údaje v rozsahu nařízení vlády. Oba dokumenty jsou k dispozici na stránkách Ministerstva životního prostředí (https://www.mzp.cz/cz/kompenzace_nakladu) nebo níže ke stažení.

PŘÍLOHY KE STAŽENÍ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů