Úterý, 19. března 2024

Tři muži z Brna na internetu prodávali chráněné brouky a motýly

 Tři muži z Brna na internetu prodávali chráněné brouky a motýly

Tři případy nelegálního prodeje chráněných volně žijících živočichů vyšetřovali v poslední době policisté v Brně. Trojici mužů viní z prodeje stovek kusů chráněných brouků či motýlů. Na tiskové konferenci to dnes uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Obvinění si vyslechl sedmatřicetiletý Brňan, který doma přechovával bez patřičného oprávnění 555 kusů chráněných živočichů, patřících do kategorií ohrožení a kriticky ohrožení. Pracovníky České inspekce životního prostředí zaujal jeho inzerát na zahraničním aukčním serveru. Roháči obecní a tesaříci zavalití tam byli nabízeni po osmi dolarech (zhruba 200 korunách) za kus.

"I když se prodávající snažil být opatrný, kriminalisté odhalili jeho totožnost a při domovní prohlídce pak oněch 555 chráněných exemplářů brouků zajistili," uvedl Šváb.

Obdobně se vedlo i studentovi, který přechodně pobývá v Brně. Ten už byl v minulosti za tuto trestnou činnost odsouzen. Ve spolupráci se slovenskými kolegy provedli čeští policisté v této kauze dvě domovní prohlídky, při kterých zajistili celkem 12 chráněných motýlů. Tento případ nyní řeší soud.

U čtyřiadvacetiletého muže z Brna pak policie při domovní prohlídce našla 109 exemplářů z kategorie ohrožených a kriticky ohrožených živočichů. Jednalo se o motýly a brouky. Všem zmíněným mužům hrozím až tříleté vězení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů