Čtvrtek, 28. března 2024

Dvoufázová obnova má pozitivní vliv na budoucí stabilitu lesa

Pro obnovu lesa poničeného přírodními živly je velice vhodný alternativní způsob pěstování, tzv. dvoufázová obnova...

Dvoufázová obnova má pozitivní vliv na budoucí stabilitu lesa

Spočívá v principu využití přípravných dřevin, které postupně upraví málo příznivé růstové podmínky a následně umožní snazší vnášení cílových dřevin. Rychlý růst přípravných dřevin v mládí i schopnost odrůstat v podmínkách kalamitních holin zajišťuje vytvoření porostního zápoje, a tím vytvoření příznivějších růstových podmínek, do kterých může být vnášena cílová dřevina v časovém odstupu.

Na výzkumu využití dvoufázové obnovy lesa na kalamitních holinách se podílel tým složený z odborníků na pěstování lesa z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., VS Opočno, Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Výsledkem je certifikovaná metodika s podrobným popisem postupů obnovy. Využít vpraxi ji mohou vlastníci lesa vcelé České republice (LČR s. p., VLS s. p., městské lesy, ale idalší subjekty). Metodika vznikla díky podpoře projektu KUS ,,Stabilizace lesních ekosystémů vyváženým poměrem přirozené a umělé obnovy lesa".

Dosavadní postupy obnovy lesa na kalamitních holinách využívaly zejména umělou obnovu cílových dřevin, případně v kombinaci s přirozenou obnovou (kombinovaná obnova). Jednorázová obnova kalamitních holin ale vede znovu k tvorbě plošně rozsáhlých, stejnověkých porostů somezenou výškovou diferenciací, které nemohou dobudoucna zajistit odpovídající stabilitu avitalitu nově vytvářených porostů sohledem naočekávané klimatické změny astím spojená rizika opakování kalamit.

Přípravné porosty byly v minulosti využívány zejména v horských polohách v souvislosti s obnovou lesa na holinách po imisních těžbách. Nově vytvořený porost přípravných dřevin omezí nepříznivé působení prostředí holiny avytvoří příznivější stanovištní arůstové podmínky pro vnášení aodrůstání dřevin cílových.

Les přípravný je přípravným stadiem pro přechodný a závěrečný les. Od přípravného porostu se očekává rychlé vytvoření porostního zápoje, a tím snížení extremity klimatu holých ploch (omezení přímého slunečního záření, teplotních extrémů, snížení rychlosti proudění větru), omezení konkurence buřeně, udržení nebo zlepšení podmínek svrchních půdních vrstev (úprava vodního režimu, prokořenění, snížení rizika eroze půdy). V současné době zároveň stoupá význam přípravných porostů jako zdrojů potenciálně využitelné dřevní biomasy. Nejčastěji se v podmínkách ČR jedná o břízu, jeřáb, olši, topol, vrbu amodřín, nakonkrétních stanovištích ismrk aborovici.

O využití dvoufázové obnovy musí lesní hospodář (nebo vlastník) rozhodnout záhy po vzniku kalamitní holiny. Nutnou podmínkou realizace je povolení výjimek ze zákonných požadavků orgánem státní správy lesů. Hlavní očekávanou výhodou dvoufázové obnovy je snazší vnášení citlivých dřevin cílové druhové skladby včasovém odstupu pod ochranou přípravného porostu astím spojené nižší náklady naobnovu anáslednou péči. Náklady nazaložení přípravného porostu jsou zpravidla výrazně nižší zdůvodu využití značného přirozeného potenciálu přípravných dřevin se samovolně obnovit.

Dvoufázová obnova s využitím pionýrských dřevin je potenciálně možná na většině lesních stanovišť ČR. Ve vyšších horských polohách má dvoufázová obnova kvůli limitujícím klimatickým poměrům své uplatnění pouze ve výjimečných případech (např. důvody ochrany přírody apod.) a nelze očekávat její ekonomickou efektivitu.

Vznik kalamitních holin a obtíže s jejich obnovou jsou v současnosti aktuálním problémem, který musí vlastníci asprávci lesa často isnemalými obtížemi řešit. Možnost obnovy těchto holin nebo alespoň jejich části pomocí dvoufázové obnovy svyužitím přípravných dřevin může být pro vlastníky lesa výhodná azajímavá.

Ročně se v ČR vykazuje cca 20 tis. hektarů umělé obnovy lesa. Podíl obnovy na kalamitních holinách není v každém roce stejný, ale zhruba lze kalkulovat, že je v rozsahu do 20 % ročně. Krycí efekt přípravných porostů je na kalamitních holinách téměř nezbytný pro úspěšné vnášení citlivých stínomilných dřevin (buk, jedle), které na volných plochách špatně odrůstají. Jiným důležitým faktorem je působení přípravného porostu na stanoviště a další složky lesních ekosystémů. Většina dřevin, které lze využít pro tvorbu přípravných porostů, má meliorační vliv na půdu. Využití postupů dvoufázové obnovy při obnově lesa nakalamitních plochách bude mít významné pozitivní dopady naobnovení stability lesa, ale následně bude mít ivysoký společenský aekonomický efekt nejen při plnění produkční funkce, ale i významných funkcí mimoprodukčních.

Certifikovaná metodika s podrobnostmi, včetně popisu postupů při dvoufázové obnově lesa, je ke stažení zde: http://www.vulhm.cz/sites/files/Informatika/Metodiky/LP_10_2016c.pdf

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů