Úterý, 19. března 2024

V městské části Brno střed startuje projekt Černé za barevné

V městské části Brno střed startuje projekt Černé za barevné

11. března bylo v městské části Brno střed zahájeno doplňování vybraných černých sběrných nádob na směsný odpad o nádoby modré a žluté, určené pro odpad tříděný.

,,Cílem pilotního projektu je nabídnout obyvatelům možnost třídit odpad pohodlně přímo v domech a současně tím zvýšit množství vytříděného odpadu. Vedlejším efektem bude snížení počtu přeplněných barevných kontejnerů v ulicích, čímž dojde ke kultivaci těchto míst," říká místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková.

V listopadu 2016 proběhl ve spolupráci s MMB OŽP dotazníkový průzkum zájmu občanů o tento systém třídění odpadu přímo v domě. V první vlně se o doplnění nádob předběžně přihlásilo více než 600 domů. Po zpracování dat a následné komunikaci se zájemci byly adresy rozděleny zástupci svozové společnosti SAKO do tří etap z důvodu plynulé dodávky nových nádob.

popelnice

První etapa distribuce barevných nádob bude zahájena 11. března a týkat se bude celkem 210 domů v historickém centru města a blízkém okolí. Druhá etapa naváže v katastrálním území Stránice a v okolí ulice Hybešovy. Jako poslední přijdou na řadu zbylé ulice v katastrálním území Štýřice, okolí Křenové a Cejlu.

Nový systém včetně distribuce nádob by měl být dokončen koncem srpna.

K projektu se obyvatelé můžou přihlašovat i nadále. Podle možností budou noví zájemci přiřazeni do distribuce, nebo budou do jejich domů nádoby dodány po ukončení 3. etapy.

,,Trend výměny nádob na směsný odpad za popelnice na tříděný odpad podporuje cíle recyklace a oběhového hospodářství, podporuje snahu přiblížit třídění odpadu lidem. Jsme zvědavi na dopady tohoto pilotního systému třídění", říká vedoucí provozu divize svoz SAKO a aktivátor projektu Tomáš Hlavenka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů