Úterý, 19. března 2024

Indické řeky Ganga a Jamuna získaly stejná práva jako lidé

 Indické řeky Ganga a Jamuna získaly stejná práva jako lidé

Indický soud přiznal posvátným řekám Ganga a Jamuna stejná práva, jaká mají lidé. Pokud bude někdo tyto řeky znečišťovat či jinak poškozovat, bude moci být souzen tak, jako kdyby způsobil újmu člověku, napsala dnes agentura AP.

Minulý týden získala právní status živé osoby novozélandská řeka Whanganui, kterou uctívá původní maorské obyvatelstvo. Soud v indickém státě Uttarákhand, který o udělení lidských práv tokům Ganga a Jamuna rozhodl v pondělí, právě na příklad novozélandské řeky poukázal.

Soud uvedl, že řeky Ganga a Jamuna a jejich přítoky "jsou prohlášeny za právnické osoby se všemi odpovídajícími právy, povinnostmi a odpovědností".

Řeky Ganga a Jamuna, které považuje za posvátné téměř miliarda Indů, dostaly na základě soudního verdiktu rovněž tři opatrovníky zodpovědné za jejich ochranu a ochranu jejich přítoků.

Případ se dostal k soudu po stížnostech některých indických představitelů, podle nichž vláda státu Uttarákhand a sousedního státu Uttarpradéš nespolupracují s federální vládou při zřizování orgánu, jenž bude pověřen dohledem nad ochranou řeky Ganga.

Ekologičtí aktivisté upozorňují na to, že mnoho řek po celé Indii je čím dál více znečištěných. Navzdory zákonům na ochranu životního prostředí do spousty řek volně proudí odpadní vody z továren, městské splašky či pesticidy z polí.

Jamuna je přítok Gangy a po chemické úpravě je zdrojem pitné vody pro 19 milionů obyvatel indické metropole Dillí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů