Čtvrtek, 28. března 2024

Hustopeče slaví den mandloní, stromy letos rozkvétají pomaleji

Hustopeče slaví den mandloní, stromy letos rozkvétají pomaleji

Mandlím je zasvěcen dnešní den v Hustopečích na Břeclavsku, které obklopují rozlehlé mandloňové sady. Stromy pomalu začínají rozkvétat, oproti loňsku mají mírné zpoždění. První květy se začaly otevírat v pátek, řekla ČTK pracovnice turistického informačního centra v Hustopečích.

Loni tisíce bílých květů ozdobily sad přibližně o týden dřív. Každoročně do Hustopečí lákají turisty.

Součástí dnešních Slavností mandloní a vína je jarmark či soutěž o nejlepší mandlový dezert. Lidé mohou ochutnávat speciality v restauracích, případně se vydat na procházku do sadů.

Mandle z Hustopečí kdysi nacházely uplatnění při výrobě cukrovinek v čokoládovnách Zora Olomouc. Pěstování se ale přestalo počátkem 90. let kvůli levnějšímu dovozu vyplácet, a tak sady začaly pustnout, část zanikla.

Sady postupně získalo město, které je omlazuje, místy rozšiřuje a postupně mění v turistickou atrakci. Nad Hustopečemi vznikla rozhledna, sady protíná mandloňová stezka s několika odpočinkovými místy.

Mandloně pocházejí ze severní Afriky a západní Asie. Vyžadují teplo, v Evropě proto prosperují hlavně ve Středomoří. Na slunných jihomoravských svazích však také přinášejí plody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů