Úterý, 19. března 2024

V programu MŽP na posílení vodovodů je pořád dost peněz

V programu MŽP na posílení vodovodů je pořád dost peněz

Z 300 milionů korun, které ministerstvo životního prostředí (MŽP) loni vyčlenilo na posílení zdrojů pitné vody v obcích, je zatím vyčerpáno zhruba 90 milionů. Novinářům to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při dnešní návštěvě Lučice na Havlíčkobrodsku. Výzva je v tomto programu otevřena do 30. června, počet žádostí se podle ministra zvyšuje.

Program je zaměřený na průzkum, posílení a budování zdrojů pitné vody, tedy kupříkladu na budování nebo prohloubení vrtů a studní. "Jsou to menší akce, většina těch projektů je třeba do jednoho milionu korun. Z té třistamilionové částky můžeme podělit stovky obcí," uvedl ministr.

Problémy s dodávkami pitné vody má podle Brabce v Česku několik stovek obcí. Nejde jen o jižní Moravu, ale také o sídla ve východních a středních Čechách, Ústeckém kraji a na Vysočině. "My jsme teď na začátku dubna a mnozí mají problémy s vodou. Vždyť by mělo být nejvodnatější období roku," uvedl.

Mezi úspěšné žadatele z Vysočiny se v programu zařadily obce Žižkovo Pole, Radostín, Vepříkov, Vilémovice a Lučice.

V Lučici nedaleko Havlíčkova Brodu bydlí 650 lidí. Obecní vodovod už jeden vrt zásobuje, ale v něm začalo kvůli suchu vody ubývat. Obec proto dala udělat další zkušební vrt hluboký 50 metrů, podle starostky Petry Vrzákové je dostatečně vydatný. "Patříme mezi ty šťastnější obce, třeba Skuhrov vůbec nenarazil na vodu," podotkla. Díky dotaci obec tento vrt přebuduje na studnu a propojí s prvním vrtem vzdáleným asi 100 metrů. Dotace pokryje 80 procent z celkových 800.000 korun nákladů.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů