Úterý, 19. března 2024

Sněmovna podpořila novelu zpřesňující likvidaci odpadních vod

Sněmovna podpořila novelu zpřesňující likvidaci odpadních vod

Sněmovna minulý týden v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o vodách, která přináší změny například v kontrolách vypouštění odpadních vod do kanalizací. Nově by je neměla kontrolovat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), ale vodoprávní úřady. Zpřesňuje také povinnosti při likvidaci odpadních vod, například při vyvážení odpadních jímek. Neobsahuje zvýšení poplatků za odběr podzemních vod, které v ní původně být mělo. Ministr Richard Brabec (ANO) ale už loni řekl, že zvyšování poplatků do konce mandátu současné vlády nepředloží.

Ministerstvo chtělo zvýšit poplatky za odběr podzemní vody do roku 2022 na trojnásobek. To by podle kritiků zvedlo poplatky za vodu až o 17 procent, ministerstvo tento výpočet ale opakovaně zpochybnilo. Z novely se postupně stalo předvolební politické téma, zvyšování poplatků odmítli sociální demokraté. Kvůli sporům o poplatky loni ministr Brabec novelu z projednávání ve vládě stáhl a předložil ji znova, ale už bez těchto změn.

Poplatky za odebrané podzemní vody rozdělují ve stejném poměru mezi příslušný kraj a ČIŽP. Kraj je smí použít tyto peníze pouze na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury. Fond životního prostředí je bude smět použít na zlepšování ochrany kvality vod a sledování množství a kvality vod.

Novela přináší změny například v odebrání některých kompetencí ČIŽP při kontrole fyzických osob. Podle ministerské důvodové zprávy je inspekce řešením těchto problémů přetížena. Jde o kontroly, které se konají téměř výhradně na základě ohlášení, například při vyvážení žump, vypouštění odpadních vod z rodinných domů do dešťových kanalizací a podobně.

Novela také přenáší poplatkovou agendu spojenou s poplatky za vypouštění odpadních vod z inspekce na Státní fond životního prostředí, který bude při jejich předpisu a kontrole postupovat podle daňového řádu. Zpřesňuje definice odpadních vod a vyjasňuje způsob jejich likvidace.

V některých případech, například u částí obcí, umožní vypouštět odpadní vody do podzemních vod místo do povrchových, a to tam, kde to bude z hlediska ochrany vod vhodnější. Vlastníci bezodtokových jímek budou muset stejně jako nyní prokazovat úřadům, jak zajistili zneškodnění odpadních vod. Nově má platit, že provozovatelé fekálních vozů jim o tom budou muset vydávat potvrzení v němž bude mimo jiné uvedeno, do které čistírny je odvezl. Odvážet odpad z jímek budou smět jen čistírny odpadních vod nebo podnikatelé podle živnostenského zákona.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů