Úterý, 19. března 2024

O víkendu budou dobrovolníci uklízet břehy řek

O víkendu budou dobrovolníci uklízet břehy řek

O víkendu začnou dobrovolníci spolu se zástupci státních podniků Povodí očistu břehů řek od odpadů. Nejrozsáhlejší část akce by měla být na Sázavě, kde se má očistit až 200 kilometrů břehů, začne se už v pátek, uvedli dnes zástupci ministerstva zemědělství na tiskové konferenci.

Břehy Sázavy by měly být uklizené prakticky celé. "Začíná se u pramene nad Žďárem nad Sázavou a končí se u soutoku s Vltavou," upozornil předseda středočeského Krajského sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Václav Pošmurný.

Podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly akce vyjde celorepublikově na několik set tisíc korun. Podle Jurečky by mělo nastartovat kolem 60 akcí, většina by se měla uskutečnit do poloviny května. V době, kdy vyroste vegetace, se úklidové práce dělají hůře. Do čištění by se měli zapojit i děti a žáci.

Sobota je jedním z hlavních dnů v akci Ukliďme svět, na které by organizátoři rádi nalákali až sto tisíc dobrovolníků.

Zatím se k akci přihlásilo se svým úklidem 2130 organizací i jednotlivců. Nahlášeno je například 300 školních akcí a 450 obecních. Ochránci přírody nyní pořadatelům rozesílají tisíc balíků s rukavicemi, pytli a také s reflexními vestami pro práci u silnic, řekl již dříve ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Loni se akce účastnilo při 2066 úklidech 86.000 dobrovolníků, z toho zhruba dvě třetiny dětí. Města, obce a volná krajina se tak zbavily 1634 tun povalujícího se odpadu. Vytřídilo se na 377 tun skla, plastu a papíru. Letos by pořadatelé chtěli přivítat sto tisíc dobrovolníků. Za příklad dávají Slovinsko, kde se obdobné akce účastní desetina všech obyvatel.

Více na www.UklidmeCesko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů