Úterý, 19. března 2024

Jak proběhl druhý ročník akce Čistá řeka Berounka

Jak proběhl druhý ročník akce Čistá řeka Berounka

Druhý ročník akce ,,Čistá řeka Berounka" se letos konal v sobotu 22. dubna při příležitosti Dne země za výrazně chladnějšího počasí, než loni. Velký počet přihlášených dobrovolníků to odradilo a o to náročnější byl úklid pro ty, kteří se do čištění i tak zapojili.

V sobotu ráno panovala i přes vytrvalý déšť dobrá nálada a po rozdělení materiálu se všichni vydali po proudu řeky Berounky. Někdo šel podél břehu, ti otužilejší sbírali odpadky z lodi. Opět se nasbíralo velké množství odpadu, který během roku naplavila voda, nebo do řeky vhodili sami lidé. Přímo ve vodě se pak nejvíce nacházely plastové a skleněné lahve od nápojů, kusy polystyrenu a nespočet různých plastových obalů.

Ani se nechce věřit, co všechno jsou lidé schopni do přírody vyhodit. V podstatě se už dopředu dá počítat s tím, že se objeví nějaká lednička nebo pračka a spíše než výjimkou se to stává tradicí. Letos tomu nebylo jinak.

Dobrovolníky po břehu sledovalo doprovodné auto, do kterého bylo možné průběžně nakládat naplněné pytle s odpadky. Na konci čištěného úseku pak na všechny čekal rozdělaný oheň s buřty a horký čaj. Celkově se podařily vyčistit tři ze čtyř plánovaných úseků. Zajímavé je, že i s výrazně menším počtem dobrovolníků (52) se posbíralo jen o trochu méně odpadu, než při loňském ročníku. Celkově to bylo zhruba 10 m3 odpadků (v roce 2016 12 m3). Například jen na úseku z Tříman do Zvíkovce, kde také úklid probíhal, se posbíralo na pět desítek pytlů odpadků. Se samotným čištěním se skončilo až kolem 18. hodiny a pak se ještě všechny odpadky roztřídili do přistavěných kontejnerů.

Po úklidu se pak všichni sešli v tábořišti U Mloka, kde si za hudebního doprovodu sdělovali své dojmy a zážitky z čištění.

Chtěli bychom Vám tímto poděkovat za pomoc při zajištění materiálu pro dobrovolníky. Budeme rádi, pokud se na Vás budeme moct obrátit i v příštím roce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů