Úterý, 19. března 2024

Hradecký kraj chce zpracovat strategii pro hospodaření s vodou

Hradecký kraj chce zpracovat strategii pro hospodaření s vodou

Královéhradecký kraj chce vytvořit strategii pro hospodaření s vodou. Dokument, který by měl být dokončen za 24 až 30 měsíců, má navrhnout postup kraje ohledně zamýšlených vodních děl či nedostatečného zadržování vody v krajině. Novinářům to dnes řekl krajský radní Karel Klíma, který je odpovědný za oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství.

"V současnosti analyzujeme veškeré již existující materiály týkající se vod na území kraje a strategií na přizpůsobení se změně klimatu," řekl Klíma. Podle něj dosud žádný z krajů k vypracování podobného dokumentu nepřistoupil. "Je před námi celá řada otázek, na které potřebujeme znát odpověď. Jde o postoj kraje k zamýšleným vodním dílům, ztrátám při dopravě pitné vody, využití dešťových vod, povodňové ochraně či nedostatečnému zadržování vody v krajině," řekl Klíma. Odhaduje, že náklady na zpracování materiálu budou zhruba čtyři miliony korun.
V Královéhradeckém kraji se v posledních měsících hovoří například o plánu na stavbu přehrady Pěčín na řece Zdobnici v Orlických horách. Proti stavbě vznikla petice, obce v okolí zvažované přehrady oznámily, že chtějí nechat zpracovat vlastní posudek. "Kraj si musí v té věci udělat jasno. Podstata je taková, že v tuto chvíli nejsou vážné důvody, proč by se měla přehrada realizovat, na druhou stranu nelze odmítat, že by vodohospodáři neměli prověřovat tu lokalitu po použití v případě nějaké krize," řekl Klíma.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů