Úterý, 19. března 2024

Na Vltavě letos opět přivítají vodáky originální vratné kelímky

 Servis pro vodáky se rozšiřuje. Na čistotě u řeky se mohou sami podílet...

Na Vltavě letos opět přivítají vodáky originální vratné kelímky

Jedu vodu, ekologický projekt ochrany Vltavy před znečišťováním návštěvníky na nejfrekventovanějším úseku vodácky mimořádně populární české řeky, bude letos pokračovat. Zálohované vratné kelímky, které se staly jeho symbolem, získají nový design a na trase přibudou místa, kde si je budou moci vodáci za padesátikorunovou zálohu obstarat. I v letošním roce budou mít vodáci u nejnebezpečnějších jezů k dispozici zdravotnickou první pomoc.

,,Společně s vodáky, obcemi a dalšími partnery se nám v rámci loňského pilotního projektu povedlo významně snížit množství odpadků, které běžně končily v řece. Vltava je v letní sezóně návštěvníky velmi zatížena, takže naší hlavní filozofií je snaha vracet přírodě formou nových moderních služeb a investic alespoň část toho, co ji tato zátěž bere," uvedl jeden z autorů projektu Jedu vodu Martin Pavljuk.

Také letošní pokračování tohoto záměru si za svůj hlavní cíl klade maximální čistotu řeky a břehů kolem. Projekt Jedu vodu letos aktivně podpořila Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) v rámci svého projektu ,,Jižní Čechy pohodové". S logy obou programů se vodáci a nejen oni, setkají na originálních ,,pohodových" vratných kelímcích. Čtyři postavičky z obrázku na nich přímo vyzývají k tomu, aby si je vodáci pořídili a pak si ho třeba i odvezli domů jako suvenýr. Za jasné oblohy symbolizují rozjásanou dovolenou na lodi u vody.

,,Aby vodáky letos akce zaujala stejně jako loni, připravili jsme pro ně i další novinky," prozradil Pavljuk, který je přesvědčen, že takzvaný ,,pohodář" kelímek se stane symbolem a pomocníkem všech, kteří nechtějí znečišťovat vltavskou přírodu.

,,Projekt jedu vodu zapadá do strategie podpory a propagace čistého turistického ruchu v regionu a sám o sobě plní hned několik úloh. Přispívá k ochraně životního prostředí v okolí Vltavy, která je velmi cenným přírodním skvostem kraje a současně reprezentuje zkvalitňování služeb pro turisty v regionu," konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Projekt financuje i zdravotnickou pomoc na kritických místech kolem řeky

K partnerským stanicím organizátorů akce Jedu vodu za čistou řeku na Vltavě letos přibudou další zastávky a kempy. ,,Těší nás, že se projekt osvědčil. Vítáme i podporu Jihočeské centrály cestovního ruchu. Chceme, aby měli všichni dobrý pocit z výsledku této akce a prostředí kolem řeky se dál zlepšovalo," dodal Pavljuk.

Dalším krokem k čistší Vltavě budou letos velké igelitové pytle a s nimi související soutěž. Kdo naplní padesátilitrový pytel odpadem, který za jízdy nasbírá v řece, může za jeho odevzdání na partnerské stanici získat tričko s logem 2017 nebo dva míchané nealkoholické nápoje. Zkušenosti z loňska letos zúročí i zdravotnická služba. Ta představuje významnou pomoc. Vždyť loni řešila i sedm úrazů denně. Jejího zajištění se chopí skupina kolem zkušeného vodáka a záchranáře Martina Pöschla. Chybět opět nebudou mobilní toalety, kterých bylo loni kolem řeky rozmístěno 25. Zmíněné aktivity hradí organizátoři z propadlých záloh na kelímky.

Další novinkou bude vodák Šrot. Zápornou postavu vymysleli tvůrci projektu jako příklad toho, jak se vodák chovat nemá. Kampaň ,,Nebuď Šrot" bude vodáky provázet po řece.

Na projektu se v loňském roce podílely Lesy České republiky a Povodí Vltavy. Spolupracovat mohly i radnice měst a obcí na trase. Někde starostové váhali, nejspíš čekali, jak vše dopadne. V Rožmberku, Boršově a ve Větřní měli pochopení a akci plně podpořili. O tom, že jsou vratné kelímky užitečné, se například přesvědčili i návštěvníci největší akce léta pořádané při příležitosti olympijských her v brazilském Riu - Rio Lipno. I tam byly vratné kelímky s klipem k dispozici.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů