Úterý, 19. března 2024

Pardubice podruhé neschválily peníze na odkup spalovny

Pardubice podruhé neschválily peníze na odkup spalovny
Město Pardubice opět neschválilo peníze na odkup spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. S koupí ale zastupitelé v květnu souhlasili. Položka 35 milionů korun se v návrhu změny rozpočtu objeví zase v září. ČTK to řekl zastupitel František Brendl (Pardubáci).
"Usnesení o koupi je v platnosti, ale nemůžeme ho naplnit, dokud se neodsouhlasí peníze," řekl Brendl. Zastupitelé podle něj budou o penězích klidně hlasovat opakovaně každý měsíc, dokud je neschválí. Ve čtvrtek chyběly dva hlasy, pro rozhodnutí hlasovalo 17 členů zastupitelstva.
Skeptičtější je náměstkyně primátora Helena Dvořáčková. Podle ní snaha koupit spalovnu, kterou chce obnovit firma AVE CZ a výrazně zvýšit její kapacitu, skončila. Firma sice prodlužovala termín rozhodnutí, ale ten poslední stanovila do konce května. Lhůta již vypršela, řekla ČTK.
Když odpadová společnost sleví ze svých nároků, může spalovnu zprovoznit i s nižší kapacitou. Odpadové hospodářství je velký byznys, podotkla Brendl. Spalovnu může provozovat AVE CZ i jiná firma, která areál v Rybitví koupí. Pardubice mají podle něj jedinečnou šanci tomu zabránit, místo toho sanují hokej koupí akcií hokejového klubu, který vykazuje značné ztráty.
"Když AVE CZ chtěla spalovnu rozšířit, dostala se do spirály, protože potřebuje víc povolení, což my úspěšně blokujeme. Jestliže zredukují provoz spalovny do původních parametrů, tak jim v tom nezabrání ani Bůh," varoval Brendl.
Spolupředkladatel odkupu spalovny František Brendl a primátor Martin Charvát (ANO) jednají s okolními obcemi, aby se na odkupu podílely. Na transakci by se mohlo podílet 36 obcí a pět městských obvodů, které jsou v emisním pásmu spalovny. V území žije přes 102.000 obyvatel. Obce a městské obvody by podle návrhu zastupitelů měly zaplatit 343 korun na jednoho obyvatele.
Spalovna v letech 1995 až 2004 patřila chemičce Synthesii. Zařízení nesplňovalo emisní limity, proto ji odstavila. V roce 2006 ji koupila firma AVE CZ. Ta zatím neúspěšně usiluje o modernizaci a navýšení kapacity. Petici proti spalovně nebezpečných odpadů v minulosti podepsalo téměř 50.000 lidí.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů