Sobota, 20. dubna 2024

Vodstvo Evropy

Vodstvo Evropy

Nejdelší řeka
Nejdelší řekou Evropy je Volha (rusky Volga) v Rusku. Měří 3,531 kilometrů. Volha pramení ve Valdajské vrchovině asi 400 kilometrů na severozápad od Moskvy, v nadmořské výšce pouhých 258 m.n.m. a vlévá se mohutnou deltou do Kaspického moře v "nadmořské" výšce -28.m.n.m. (část delty Volhy leží i na území státu Kazachstán). Je to tedy řeka vyloženě nížinná. U Volgogradu se Volha rozděluje na dva toky - Volhu a Achtubu, které tečou paralelně vedle sebe, aby se nakonec rozvětvily v největší evropskou deltu. Volha každoročně zamrzá - například v Astrachani na 111 dnů v roce a v Kazani dokonce na 147 dnů v roce!
Zdroj: Školní atlas světa, Kartografie Praha, 2007
Volha (rusky Volga) v Rusku. Ve Volgogradu, těsně před rozdělením na Volhu a Achtubu (zde má největší průtok), má Volha průměrný roční průtok 8,220 m3 za sekundu. Množství vody ve Volze v průběhu roku výrazně kolísá - Volha je typická řeka s dešťovo-sněhovým režimem odtoku. Nejvíce vody má Volha v květnu, kdy roztaje v Rusku sníh, nejmenší průtok má naopak v únoru, kdy je většina vody vázána ve sněhové pokrývce a řeka navíc na více než sto dní zamrzá (viz výše).
Zdroj: Školní Atlas Evropy, Kartografie Praha, 2001
Řeka s největší plochou povodí
Volha (rusky Volga) je i řekou s největší plochou povodí. Povodí Volhy leží téměř celé v Rusku, jen nepatrná část zasahuje do Kazachstánu. Plocha povodí Volhy je 1,360,000 km2.
Zdroj: Školní Atlas Evropy, Kartografie Praha, 2001
Největší říční delta
Největší říční delta je delta řeky Volhy, která se rozkládá v Rusku a částečně i v Kazachstánu. Delta řeky Volhy zabírá plochu asi 27,000 km2.Některé starší údaje uvádějí jen 13,000 km2, za věrohodnější se však dá v tomto případě považovat spíše vyšší údaj, protože delta se v současnosti zvětšuje. Tak například v roce 1880 byla rozloha delty Volhy jen něco přes 3,000 km2!Delta řeky Volhy se každoročně posunuje asi o 160-180 metrů dále směrem do Kaspického moře.
Největší bezodtoká oblast Evropy
Povodí řeky Volhy je součástí největší bezodtoké oblasti Evropy - "úmoří" Kaspického moře. Kaspické moře je ve skutečnosti jezero, které leží pod úrovní mořské hladiny. Z významných evropských řek do něho (kromě Volhy) ústí Ural (třetí nejdelší řeka Evropy) a poměrně krátké řeky Emba a Kuma, které jsou obvykle považovány za hraniční řeky mezi Evropou a Asií. Celkově tato bezodtoká oblast pokrývá 20,9 % plochy Evropy (asi 2,170,000 km2).
Zdroj: Školní Atlas Evropy, Kartografie Praha, 2001
Největší jezero (plocha)
Největší jezero Evropy je Ladožské jezero (rusky Ladožskoe ozero) v Rusku. Má rozlohu 18,135 km2 a maximální hloubku 230 metrů. Je, stejně jako většina evropských jezer, ledovcového původu. Jeho hladina leží v nadmořské výšce pouhých 5 m.n.m. a odvodňuje ho krátká, ale mimořádně vodnatá řeka Něva, která se vlévá do Finského zálivu Baltského moře. Jezero zamrzá zhruba od ledna do května.
Zdroj: Školní atlas světa, Kartografie Praha, 2007
Největší jezero (objem)
Ladožské jezero (rusky Ladožskoe ozero) je i neobjemnějším evropským jezerem. Zadržuje přibližně 908 km3 vody a je 14. nejobjemnějším jezerem světa.
Největší soustředění jezer
Finská jezerní plošina - nachází se zde asi 60,000 jezer. Jedná se rovněž o světový rekord! Úsloví, že Finsko je zemí tisíců jezer, není tedy v žádném případě přehnané - spíše naopak! Jezera pokrývají asi 9% plochy Finska. Největší z nich je jezero Saimaa, které je s rozlohou 4,377 km2 čtvrtým největším jezerem Evropy. Všechna jezera jsou ledovcového původu.
Nejhlubší jezero
Nejhlubším jezerem Evropy a jedenáctým nejhlubším jezerem na světě je jezero Homindalsvatnet v Norsku. Dosahuje maximální hloubky 514 metrů.
Nejvyšší vodopád
Zatímco nejvyšší vodopád světa, Salto Angel ve Venezuele (výška 979 metrů), je jasně nejvyšším vodopádem podle všech pramenů, prvenství v Evropě je sporné a téměř každý zdroj uvádí jiné údaje. Podle serveru http://www.world-waterfalls.com, což je asi největší světový server zabývající se speciálně vodopády, je nejvyšším vodopádem Evropy Vinnufossen v Norsku. Jeho výška je 860 metrů a výška nejvyššího stupně je 420 metrů. V první světové dvacítce je šest norských vodopádů!
Nejvodnatější vodopád
Nejvodnatějším evropským vodopádem je Rýnský vodopád (Rheinfall). Leží na řece Rýn, poblíž města Schaffhausen ve Švýcarsku. Průměrný roční průtok je 370 m3 za sekundu. Vodopád je 24 metrů vysoký a 113 metrů široký. Maximální zaznamenaný průtok byl dokonce 1,250 m3/s.
Největší ledovec
Ledovec na ostrově Západní Špicberk (Vestspitsbergen). Špicberky jsou souostroví spravované Norskem. Celková rozloha ostrovů je asi 62,000 km2, z čehož asi 35,000 km2 je zaledněno. Největší ledovec, který pokrývá východní polovinu ostrova Západní Špicberk, má přibližně 20,000 km2. Špicberky jsou v každém případě nejvíce zaledněnou oblastí Evropy. Časté tvrzení, že největší ledovec Evropy je Vatnajökull (cca 8,300 km2) na Islandu, je evidentně nesprávné. Větší jsou nejenom ledovce na Špicberkách, ale i ledovec na Severním ostrově Nové Země v Rusku.
Zdroj: Rekordy Země 1 (neživá příroda), Slovenská kartografia, Bratislava, 1992
Největší ledovec kontinentální Evropy (mimo ostrovy)
Největším ledovcem na evropské pevnině (mimo ostrovy) je ledovec Jostedalsbreen v jihozápadním Norsku. Leží v kraji Sogn og Fjordane a jeho rozloha je 487 km2 (tedy asi jako rozloha Prahy). Je tedy mnohem menší než ledovce na Špicberkách, Nové Zemi, Zemi Františka Josefa či na Islandu. Jostedalsbreen je rovněž název národního parku, který zde byl vyhlášen v roce 1991 a který pokrývá 1,310 km2.
Nejdelší údolní ledovec
Velký Aletschský ledovec (německy Großer Aletschgletscher) v Bernských Alpách ve Švýcarsku. Ledovec zabírá celkově plochu 115 km2. Nejdelší ledovcový splaz Velkého Aletschského ledovce vybíhá z vrcholové oblasti směrem na jih k údolí řeky Rhôny. Délka tohoto splazu je 26 kilometrů.
Zdroj: Rekordy Země 1 (neživá příroda), Slovenská kartografia, Bratislava, 1992
Největší počet gejzírů a termálních pramenů
Nejvíce gejzírů v Evropě je na Islandu. Podle jednoho ze zdejších gejzírů, který se jmenuje Geysir, získaly všechny ostatní gejzíry své jméno. Činnost tohoto gejzíru byla poprvé zaznamenána v roce 1294. Činnost Geysiru v roce 1915 ustala, Geysir ale obnovil svoji činnost v roce 1935 (dočasně) a znovu po zemětřeseních v roce 2000. Na Islandu se také nachází kolem 7,000 evidovaných termálních pramenů - nejvíce na světě! Přítomnost gejzírů i termálních pramenů přímo souvisí se sopečnou činností. Termální prameny se využívají k vytápění skleníků a domácností, na Islandu je i velké množství geotermálních elektráren.
Zdroj: Rekordy Země 1 (neživá příroda), Slovenská kartografia, Bratislava, 1992 , www.kompas.estranky.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů