Čtvrtek, 28. března 2024

Na ohřevu teplé vody lze ušetřit i čtvrtinu nákladů

Mnoho českých domácností stále používá k ohřevu teplé vody staré a mnohdy i nebezpečné průtokové ohřívače...

Na ohřevu teplé vody lze ušetřit i čtvrtinu nákladů

Moderní zařízení pro ohřev vody jsou přitom daleko účinnější a hospodárnější o 25 až 30 %. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů a argumentů, proč se zbavit staré karmy a investovat do kvalitního a úsporného ohřívače teplé vody.

Nová zařízení jsou úspornější

Náklady na ohřev teplé vody patří k nezanedbatelným položkám celkového energetického účtu domácnosti. Ceny energií navíc neustále rostou, proto se vyplatí investovat do úsporných spotřebičů. Jedním z nich může být kvalitní plynový ohřívač teplé vody. "Pokud domácnost topí plynem, určitě se vyplatí investovat do kvalitního kondenzačního kotle, který může kromě vytápění také ohřívat teplou vodu. Použití jednoho plynového spotřebiče pro vytápění i ohřev teplé vody je daleko ekonomičtější. Kondenzační kotel dokáže ve srovnání se staršími průtokovými ohřívači ušetřit 25 až 30 % nákladů na ohřev teplé vody v domácnosti," sdělil Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA, která se specializuje na technické zařízení budov a prodej i servis otopné techniky.

Nepodceňujte možnosti regulace

Moderní zařízení pro ohřev teplé vody mají lepší možnosti regulace. Zapomeňte na hrubé ovládání hořáku u starších průtokových ohřívačů, u moderních zařízení si můžete snadno nastavit teplotu vody přesně podle svých požadavků. Pro co nejvyšší úsporu energie si výstupní teplotu vody zvolte tak, aby vám vyhovovala a teplou vodu jste nemuseli příliš ředit studenou. Z energetického hlediska je totiž lepší ohřát více vody na teplotu 45 °C než méně vody na 80 °C.

Staré plynové spotřebiče mohou být nebezpečné

V černé kronice novin se občas můžeme dočíst o otravách unikajícím plynem či oxidem uhelnatým způsobených špatným průtokovým ohřívačem. Nebezpečí hromadění oxidu uhelnatého v místnosti není podle odborníků ze společnosti ENBRA radno podceňovat. Moderní ohřívače nebezpečí otravy oxidem uhelnatým eliminují pomocí detektorů špatného odtahu do komína. Pokud čidlo zpětný tah zaregistruje, hořák se ihned vypne. Některé kotle či ohřívače mají navíc sání vzduchu nikoli z místnosti, ale z venku. U nich toto nebezpečí odpadá úplně.

Moderní kotle a ohřívače vody jsou tiché

Nízkou hlučnost moderních kotlů a průtokových ohřívačů oceníte hlavně při instalaci v bytě, kde často není možné toto zařízení umístit do nějaké odlehlé místnosti. Moderní ohřívače teplé vody jsou tiché, jejich spouštění je plynulé a svým chodem nijak neruší obyvatele domu či bytu. K tichému chodu kotlů a ohřívačů teplé vody přispívá i kvalitní tepelná izolace jejich skříně. Ta zároveň snižuje tepelné ztráty celého zařízení a přispívá k úspornějšímu provozu.

Oceníte větší komfort provozu

Moderní kotle a ohřívače teplé vody mají i při zachování velkého výkonu a vysoké účinnosti malé rozměry. Díky tomu se snadno instalují a nezabírají zbytečně místo v domě či bytě. Také jejich design je mnohem atraktivnější. Kotel tak může být instalován například v předsíni či koupelně, aniž by svým vzhledem rušil celkovou estetiku místnosti. Kvalitní kotle a ohřívače teplé vody je navíc často možné ovládat dálkově a lze je snadno integrovat například se solárními systémy ohřevu vody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů