Pátek, 29. března 2024

Záchod - pro nás běžná věc, pro 2,5 miliardy lidí nedosažitelný luxus

Záchod - pro nás běžná věc, pro 2,5 miliardy lidí nedosažitelný luxus

Světový den vody (22.3.) je spojen i s oblastí, o níž se v České republice příliš nehovoří, a to s možností používat běžnou toaletu. Celosvětově nemá přístup k toaletám 2,5 miliardy lidí, z toho 840 milionů dětí.(Pro srovnání v ČR má splachovací záchod 96, 5% domácností*.)Průjmová onemocnění v důsledku nedostatku hygienických zařízení a pití závadné vody každý den zabíjí více než 4 tisíce dětí, ročně jde o 1,5 milionu dětí!.Ročně jde o 1,5 milionu dětí!S touto smutnou bilancí se snaží dlouhodobě bojovat UNICEF za pomoci takových partnerů jako je společnost Unilever.

Toalety, mýdlo, čistá voda - to vše je pro nás takovou samozřejmostí, že nemáme sebemenší důvod přemýšlet o nemocech, které jejich nedostatek způsobuje. Kvůli nedostatku toalet, zejména v rozvojových zemích,bohužel denně umírají tisíce dětí na choleru, břišní tyfus, úplaviciči lepru.Tyto hrozivé životní podmínky představují jeden z nejzávažnějších světových zdravotních problémů.

Nedostatek hygienického zázemí však není pouze zdravotním problémem. Podle odhadů terénních pracovníků humanitárních organizací trpí ve světě přibližně 400 milionů dětí chronickým zamořením červy. Tyto děti mívají nižší vzrůst, jejich mentální rozvoj je zpomalen a ve škole chybí dvakrát častěji než děti zdravé.

Unilever,jako jeden z největších světových výrobců potravin a výrobků pro osobní péči a hygienu, jehož produkty používají každý den dvě miliardy lidí,podporuje programy UNICEFzaměřené na zajištění přístupu k pitné vodě, na hygienu a sanitaci v mnoha zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Jak uvádí Pavla Gomba, ředitelka UNICEF ČR:"Budujeme školy přátelské k dětem, kde jsou zdroje pitné vody, oddělené toalety pro chlapce i dívky, stejně jako mýdla a prostor pro mytí rukou. V krizových situacích, kdy nejsou jiné možnosti, dodává UNICEF mobilní latríny a zajišťuje dodávky vody, tablet na čištění vody, mýdla a desinfekčních prostředků. Snažíme se současně tímto tématem oslovit i české dárce."

"Jen zlepšení přístupu k toaletám může snížit úmrtnost dětí o třetinu,
a proto jsme se do projektu UNICEF zapojili. V loňském roce se nám například podařilo ve spolupráci s naší značkou Domestos zlepšit podmínkypro 400 tisíc obyvatel v Gambii, Ghaně, Nikaragui, Nigerii či Pákistánu,"říkáMartina Janebová, tisková mluvčí Unileveru.

Přijďte podpořit 4. ročník charitativní akce UNICEF "Fronta na záchod", která proběhne při příležitosti Světového dne vody v pátek 22. března na Ovocném trhu v Praze 1. Akce se bude konat po celý den již od 10.00 a vyvrcholí koncertem známých hudebníků od 17.00 do 19.00 hodin.

* Podle údajů ČSÚ ze sčítání lidu z roku 2011 má v ČR splachovací záchod přímo v bytě 96,5 % domácností, koupelnu dokonce 97,4 % obydlených bytů.

Kontakty:

Eva Langerová
UNICEF ČR, Rytířská 31, Praha 1
Tel.: +420 255 711 824
elangerova@unicef.cz
www.unicef.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů