Čtvrtek, 28. března 2024

11 miliard korun bylo investováno do protipovodňových opatření.

To je jedna z dobrých zpráv,které přináší ministr zemědělství ke dnešnímu Světovému dni vody.

11 miliard korun bylo investováno do protipovodňových opatření.

Letošní Světový den vody, který si dnes veřejnost připomíná, má jako hlavní téma mezinárodní spolupráci. Ministerstvo zemědělství se účastní dvou akcí vyzdvihujících význam všech funkcí vody. Ministr zemědělství Petr Bendl přijel na oslavy do Mělníka, a Ministerstvo zemědělství je spolupořadatelem slavnostního setkání vodohospodářů v Průhonicích.

"Právě v Mělníkukaždý ví, jak je důležité umět s vodou správně zacházet. Povodně v roce 2002 zde způsobily rozsáhlé škody. Dobrou zprávou je, že Povodí Labe dokončí protipovodňovou ochranu Mělníka za více než půl miliardy korun už v červnu letošního roku," řekl na oslavách ministr Petr Bendl.

Letos skončí II. etapa programu Ministerstva zemědělství "Podpora prevence před povodněmi. V letech 2007 až 2013 začaly růst stavby protipovodňových opatření prakticky po celém území České republiky

"Mezi lety 2007 až 2013 bude z dotačních programů Ministerstva zemědělství celkem investováno téměř 11 miliard korun do 397 protipovodňových opatření, která ochrání lidské životy a majetky. Většina z těchto akcí, přesně 380, už je dnes dokončená nebo rozestavěná," řekl ministr Bendl

Začíná už příprava na III. etapu programu protipovodňové prevence, která se zaměří na výstavbu technických opatření ke zvýšení retence, neboli na budování suchých nádrží (poldrů) a vodních nádrží s prostory k zadržení vody. Ministr Bendl ale upozornil na to, že tragédie nezpůsobují jenom povodně, ale i nedostatek vody, se kterým se svět potýká, protože více než miliarda obyvatel Země nemá přístup k nezávadné pitné vodě.

"V České republice jsou lidé zásobováni kvalitní pitnou vodou, jak prokazují mnohé průzkumy. Podle posledních údajů, které máme k dispozici, může čerpat pitnou vodu z vodovodů pro veřejnou potřebu více než 93 % obyvatel a délka vodovodní sítě přesahuje 74 tisíc kilometrů," upřesnil Petr Bendl.

Světové oslavy jsou dobrou příležitostí k zamyšlení se nad nutností šetřit s vodou, na které je primárně závislých několik nejdůležitějších odvětví lidské činnosti, jako jsou zemědělství, energetika a potravinářský průmysl. V posledních letech se také klade větší důraz na zajištění dobrého stavu vod pro zachování a udržení skladby přirozených vodních ekosystémů, a tím i životního prostředí.

Tradice připomenout si den vody začala vyhlášením na valném shromáždění OSN v prosinci 1992 po historické Konferenci o životním prostředí a rozvoji, která se konala v témže roce v Riode Janeiro. Poprvé se Světový den vody slavil 22. března 1993.

Jan Žáček
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů