Pátek, 29. března 2024

Portugalsko: Řeka Tajo

Portugalsko: Řeka Tajo

Tajo je velká řeka protékající Španělskem a Portugalskem. Je to nejdelší řeka na Pyrenejském poloostrově. Je dlouhá úctyhodných 1 038 kilometrů, z čehož 716 km patří Španělsku, 47 km tvoří hranici mezi oběma zeměmi a zbývajících 275 km připadá Portugalsku. Povodí má rozlohu 80 100 km^2, což je o něco málo víc, než celá Česká republika.

Ve Španělsku protéká Tajo skrz autonomním společenstvím Madrid, Kastilie-La Mancha, Extremadura v Portugalsku pak Lisboa e Vale do Tejo, Centro, Alentejo.

Tajo pramení na hoře Fuente de García (1 593 m n. m.) v Iberském pohoří. Dál řeka protéká z východu na západ přes Novokastilskou vysočinu a na dolním toku Portugalskou nížinou. Na horním a středním toku je koryto řeky většinou úzké a nacházejí se zde hodně peřeje. Na dolním toku je dolina široká a místy je koryto chráněno valy. Tajo ústí do Atlantského oceánu v zálivu ve kterém leží i hlavní město Portugalsko Lisabon.

ZDROJ: španělka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů