Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Petr Bendl: I přes úsporná opatření se nám daří zajišťovat peníze na zlepšování občanské vybavenosti v oblasti vodovodů a kanalizací

Ministr Petr Bendl: I přes úsporná opatření se nám daří zajišťovat peníze na zlepšování občanské vybavenosti v oblasti vodovodů a kanalizací

Plánování v oblasti vod, novela zákona o vodovodech a kanalizacích nebo transformace Zemědělské vodohospodářské správy do státních podniků Lesy ČR a Povodí jsou tématy série přednášek na výstavě Vodovody a kanalizace. Její 18. ročník dnes na pražském výstavišti v Letňanech zahájil ministr zemědělství Petr Bendl.Ministerstvozemědělství je odborným garantem prvního přednáškového dne této mezinárodní vodohospodářské výstavy, která potrvá do 23. května.

"Veletrh je zaměřen především na využívání vodních zdrojů, zásobování kvalitní vodou a čištění vod odpadních, což jsou témata, která se dotýkají každé domácnosti a spoluurčují kvalitu života nás všech. V roce 2011 u nás bylo 93,4 % občanů, tedy 9,8 milionu obyvatel, zásobováno z veřejných vodovodů vodou splňující standardy a vyhovující hygienickým limitům. Ve stejném roce bydlelo v domech připojených na veřejnou kanalizaci 82,6 % obyvatel, tedy 8,7 milionu lidí," řekl ministr Petr Bendl.

Za pozitivní považuje, že přes všechna úsporná opatření se stále daří nacházet peníze na zkvalitnění občanské vybavenosti v oblasti vodovodů a kanalizací. "Nepřestáváme budovat ani protipovodňová opatření, což jsou investice do budoucnosti," podotkl Petr Bendl.

Ministr zmínil také transformaci Zemědělské vodohospodářské správy, která se starala o téměř 50 tisíc kilometrů drobných vodních toků. Ty po transformaci přešly do správy státních podniků Povodí a Lesy ČR. "Dnes můžeme říci, že tento obrovský přesun kompetencí, majetkoprávních záležitostí a povinností byl přes všechny těžkosti úspěšný a přispěl ke zlepšení péče o vodní toky," uvedl ministr Bendl.

Představitelé Ministerstva zemědělství se na výstavě věnovali také přípravě národních plánů povodí pro období 2015 - 2021 a podpoře vodní infrastruktury z Programu rozvoje venkova.

Výstava Vodovody a kanalizace se zabývá rovněž problematikou hospodaření s vodou, která je aktuální v místním, ale především v celosvětovém měřítku. Organizátoři proto z tržeb za vstupné finančně podpoří projekty humanitární a rozvojové pomoci na téma Voda, které organizuje nezisková společnost Člověk v tísni.


Tiskovéoddělení MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů