Čtvrtek, 28. března 2024

Řeka Inn - největší řeka Tyrolska

Řeka Inn - největší řeka Tyrolska

Inn (latinsky Oenus, rétorománsky En) je nejdůležitější a největší řeka v Tyrolsku a také jednou z nejdůležitějších řek v celém Rakousku. Inn pramení ve Švýcarsku (kanton Graubünden), pokračuje právě přes Tyroly a následně dál do Německa (Bavorsko), kde ústí po pravé straně do Dunaje. Řeka je dlouhá 517 km a její povodí zabírá úctyhodnou rozlohu 26.100 km^2. Jen pro srovnání Vltava je dlouhá 430 km a plochu rozvodí má 28.090 km^2.

Kdyby vás přesněji zajímal průběh toku, tak pramen je ve východním Švýcarsku v pohoří Platta pod Pass Lunghin (trojmoří). Na horním toku protéká údolím Engadin a dále pak údolím Innu, pojmenovaným po samotné řece. Dále Inn opouští Tyrolsko a teče v hluboké dolině pod Rosenheimem skrz Bavorskou planinu. Před ústím do Dunaje protéká výběžkem Bavorského lesa.

Inn je typická horská řeka, čemuž odpovídá i vodní stav v průběhu roku. Nejvíce vody má na jaře a v létě díky tajícímu sněhu a ledovcům. Na podzim a v zimě je naopak vody celkem málo. Průměrný dlouhodobý průtok v ústí činí 800 m^3/s, může se ale vyšplhat až na maximálních 7000 m^3/s.

Na Innu leží spousta důležitých měst, samozřejmě se nabízí hned hlavní město Tyrolska Innsbruck, ale jsou zde i další jako: Telfs, Silz, Imst, Hall im Tirol, Schwaz, Oberndorf nebo Kufstein.

Co se týká využití řeky, tak vodní doprava je možná od ústí Salzachu (v Salzbursku). Řeka se také využívá k plavení dřeva i když to spíš v minulosti. V Rakousku a v Německu je pak na řece celá kaskáda vodních elektráren. Některé z těchto elektráren jsou velmi výkonné a bývají dávany za vzor, jak má taková elektrárna vypadat.

Přítoky Innu:

Pravostranné - Flaz, Spöl, Clemgia, Faggenbach, Pitzbach, Ötztaler Ache, Melach, Sill, Ziller, Alpbach, Wildschönauer Ache, Kelchsauer Ache, Weißache, Kaiserbach, Rohrdorfer Ache, Sims, Murn, Alz, Salzach, Mattig, Pram, Antiesen,

Levostranné - Schergenbach, Sanna, Gurglbach, Brandenberger Ache, Kieferbach, Mangfall, Attel, Isen, Rott

ZDROJ: www.tyroly.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů