Středa, 24. dubna 2024

Z historie Poděbradky

Z historie Poděbradky

Minerální voda nezaměnitelné lahodné chuti s více než stoletou tradicí, která má blahodárné účinky na lidský organismus, především na trávení. Objevení jejího pramene stálo za rozvojem proslaveného lázeňství v Poděbradech.

K objevení této blahodárné minerální vody došlo, když tehdejší majitel panství kníže Arnošt Filip Hohenlohe pozval v období katastrofálního sucha vyhlášeného proutkaře až z Pruska, Karla von Bülowa. Po několikadenním kopání, které se už zdálo marné, 8. srpna 1905 z hloubky neuvěřitelných 96 metrů začal tryskat mohutný pramen minerální vody.

Krátce poté byly zjištěny příznivé účinky této minerální vody na lidský organismus a během pár let se z Poděbrad stalo proslavené lázeňské město, do něhož se lidé vraceli s vírou v blahodárné účinky místních minerálů. V 50. letech minulého století byla Poděbradka poprvé ochucena citronem a pomerančem. Stala se tak pravděpodobně úplně první ochucenou minerální vodou vůbec a průkopníkem celé kategorie ochucených minerálních vod. Zdroje Poděbradky se nacházejí v hloubkách až 150 m pod zemí ve zvodněných druhohorních pískovcích starých více než 70 milionů let. V nich voda velmi pomalu rozpouští minerály v horninách a dokonce soli někdejšího druhohorního moře.

Přestože se doba rychle mění, některé věci zůstávají stále dobrou volbou a mezi ně určitě Poděbradka i po sto letech patří a dále patřit bude. Mnozí obyvatelé Poděbrad a širokého okolí minerální vodu Poděbradku popíjejí od dětských let a dožívají se ve zdraví úctyhodného věku.

ZDROJ: www.podebradka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů