Pátek, 29. března 2024

Pozemek sousedící s vodním dílem

Pozemek sousedící s vodním dílem

Výklad pojmu "pozemek sousedící s vodním dílem" podle § 60 odst. 1 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých předpisů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Obsahový význam spojení "pozemek sousedící s vodním dílem" nelze restriktivně vykládat pouze tak, že se jedná o pozemek, který bezprostředně sousedí s vodním dílem. Podle ustanovení § 60 odst. 1 vodního zákona je povinností vlastníka pozemku sousedícího s vodním dílem za stanovených podmínek umožnit vstup na tento pozemek těm, kteří zajišťují provoz nebo provádějí údržbu tohoto vodního díla.

Stejnou povinnost mají rovněž subjekty s právem hospodaření k těmto pozemkům a jejich uživatelé v rámci smlouvy o užívání takového pozemku podle ustanovení § 126 odst. 1 vodního zákona.

Sousedství je tedy nutno chápat jako vztah prostorové blízkosti a nelze ho omezovat na bezprostřední sousedství, což je sousedství na základě společné hranice. Sousedící jsou ty pozemky prostorově blízké vodnímu dílu, jejichž použití ke vstupu je nezbytné pro zajištění provozu nebo údržby vodního díla. Výkon oprávnění vstupu na "sousedící pozemek" je však limitován účelem vstupu a je umožněn pouze v nezbytném rozsahu.

Mgr. Veronika Vytejčková,
Zdroj: Verlag Dashöfer

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů