Pátek, 29. března 2024

Strpění vodního díla

Strpění vodního díla

Náhrada za strpění vodního díla vybudovaného před 1.1.2002 na cizím pozemku a otázka vlastnického práva k němu

Dotaz
Zákon č. 303/2013, který loni novelizoval vodní zákon, doplnil ustanovení § 59a, které říká, že vlastník pozemku je povinen strpět za náhradu na svém pozemku vodní dílo vybudované před 1.1.2002. Přechodné ustanovení dále praví, že nedojde-li mezi vlastníkem pozemku a vlastníkem vodního díla k dohodě o náhradě za užívání pozemku do 31.12.2015, rozhodne na návrh vlastníka pozemku nebo vodního díla o výši náhrady soud. Nárok na náhradu se promlčuje ve standardní tříleté lhůtě.
Co se stane, když vlastník pozemku nebo vlastník vodního díla tuto lhůtu nechá proběhnout bez řešení? Kdo bude poté vlastníkem vodního díla či pozemku? Pokud by vlastník pozemku a vlastník vodního díla řešil náhradu u soudu. Stačí tento doklad jako vklad do katastru nemovitostí, že tam došlo k převodu části pozemku?
Odpověď
Strpění a náhrada za něj není z hlediska vlastnického práva relevantní, tj. paralelně k řešení strpění a náhrady nadále existují vzájemná předkupní práva mezi vlastníkem pozemku a vlastníkem vodního díla. Na těch nic nemění ani případné uplynutí promlčecí lhůty ve vztahu k nároku na náhradu.

Rozhodnutí soudu o náhradě není dostatečným dokladem, pokud jde o vklad do Katastru nemovitostí, neboť z hlediska vlastnického práva nic neprokazuje. Řeší toliko otázku náhrady za strpění cizího vodního díla na cizím pozemku. Pro zapsání do Katastru je nutné mít titul, tj. smlouvu nebo rozsudek soudu o určení vlastnictví.

Autor: Mgr. Veronika Vytejčková,

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů