Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČIŽP šetří úhyn raků v toku řeky Doubravky

ČIŽP šetří úhyn raků v toku řeky Doubravky

Ve dnech 30. 3. 2014 - 1. 4. 2014 provedla Česká inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát Havlíčkův Brod, šetření na toku Doubravky v říčním kilometru 1,0 - 11,0 severozápadně od Vilémova v okrese Havlíčkův Brod. Při těchto šetřeních byl zjištěn úhyn vodních živočichů, ke kterému došlo patrně v důsledku kontaminace vod tohoto toku škodlivou látkou.

V kontrolovaném úseku toku byly nalezeny desítky kusů několika druhů ryb, mezi nimiž byla zastoupena i zvláště chráněná střevle potoční (Phoxinus phoxinus), řazená do kategorie druhů ohrožených, a dále několik set kusů raka říčního (Astacus fluviatilis), řazeného do kategorie kriticky ohrožených druhů.

Mnoho uhynulých jedinců raka bylo v převážné míře zdokumentováno v dolním úseku toku Doubravky v k. ú. Zvěstovice. RNDr. Petr Kostřica, inspektor oddělení ochrany přírody OI ČIZP Havlíčkův Brod, k šetření uvádí: "Vzhledem k nálezům samic s vajíčky, drobných jedinců do délky 4 cm, středně velkých i velkých jedinců o velikosti nad 15 cm lze usoudit, že se zde jednalo o velmi početnou, dlouhodobě prosperující populaci raka říčního. Zásahem, v jehož důsledku došlo k úhynu jedinců obou výše uvedených zvláště chráněných druhů, došlo k zásadnímu porušení ochranných podmínek zvláště chráněných druhů, uvedených v § 50 odst. 2 zákona 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny."

V současné době inspekce zadává analýzy odebraných vzorků k upřesnění původu znečištění povrchových vod ve vodním toku a příčiny úhynu těchto živočichů. Vzhledem k rozsahu zdokumentované újmy podá ČIŽP na Policii ČR trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu proti životnímu prostředí. Případnému viníkovi hrozí i trest odnětí svobody až na 3 roky - bude záležet na kvalifikaci případného trestného činu, tj. zda byl spáchán z nedbalosti či úmyslně.

ZDROJ: Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů