Pátek, 19. dubna 2024

Cesta k efektivnějšímu využívání vody

Průměrný Evropan spotřebuje přibližně 130 litrů vody za den...

Cesta k efektivnějšímu využívání vody

Se spotřebou vody souvisí také ztráty vody v trubní síti, které se v Evropě výrazně liší. Na základě testovacího vzorku (benchmarking data) činí průměrné ztráty okolo 8,5 m3 na km trubní sítě za den. Takové ztráty jsou významné zejména v oblastech s nedostatkem vody. Z hlediska efektivity čištění odpadních vod data ukazují, že větší čistírny vykazují menší množství vypouštěných nutrientů než menší čistírny odpadních vod.

Znečištění nutrienty přispívá k eutrofizaci vod, která může vést až ke vzniku tzv. mrtvých zón s nedostatkem kyslíku v mořích, jezerech a řekách.

Čím dál více pozornosti se dostává spotřebě energie při výrobě a distribuci pitné vody a při čištění odpadních vod, která činí celkem cca 5,5 % celkové spotřeby energie v domácnostech. Taková jsou klíčová sdělení vyplývající z publikace Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) 'Performance of Water Utilities beyond Compliance' z května letošního roku.

Tato publikace odráží závazek Evropské komise poskytnout občanům přístup ke srovnatelným datům za klíčové ekonomické a průmyslové oblasti. Souvisí i s návrhem Evropské občanské iniciativy, kdy více než jeden milion lidí podepsalo petici požadující "právo na vodu". K dispozici je množství informací o tom, zda dodavatelé a státy plní legislativní závazky. Méně informací se týká plýtvání s vodou, spotřeby energie k čištění vod apod. Ukazuje se potřeba srovnatelných dat, aby bylo možno na evropské úrovni vyhodnotit indikátory, které pak podpoří efektivnější využívání zdrojů a "koncept zelené ekonomiky".

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů