Úterý, 23. dubna 2024

Bunker Green - nové palivo pro lodě

Bunker Green - nové palivo pro lodě

Zámořské výletní lodě, tankery a kontejnerové lodě mají jedno společné. Všechny používají nízkoobrátkové motory konstruované ke spalování toho nejméně kvalitního, co vznikne při rafinaci ropy. Jde o paliva bohatá na síru a při jejich spalování dochází k silnému znečišťování ovzduší. Vědci již před dvěma lety na setkání American Chemical Society právě představili levnou úpravu lodního paliva, které vede k menším emisím škodlivin.

Nový palivový mix má dvě přednosti, jednak je levný a jednak snižuje znečištění. To je problém zejména když velké lodi operují v oblastech obydlených lidmi. V běžném provozu tyto lodě spalují ta nejlevnější ropná paliva.

Nové palivo vznikne přimísením dvou složek do běžného paliva. Jednou z nich je glycerol, což je vedlejší produkt vznikající pří výrobě biodieselu. To tuto složku činí levnou a uhlíkově neutrální. Glycerol se běžně používá při výrobě léků nebo v potravinářství.

Jenže smíchat glycerol s palivem je jako smíchat vodu a olej. K vyřešení tohoto problému použili vědci pod vedením George N. Harakase chemikálie podobné složkám v pracích prostředcích.

Vzniklé palivo má mnohem lepší emisní vlastnosti a je levné. Testy v laboratořích Marine Engine Testing and Emissions Laboratory ukázaly, že toto palivo má o 15 procent nižší emise sazí a o 26 procent méně oxidů dusíku.

Mezinárodní námořní organizace nedávno přijala předpis, který zavádí přísnější normy pro emise škodlivin z lodí, které operují při pobřeží. Podle Harakase je nově vyvinuté palivo s označením Bunker Green jednou z cest, jak snížit emise z lodní dopravy.

ZDROJ: ekolist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů