Středa, 24. dubna 2024

Premiéra tankeru na středním Labi

Premiéra tankeru na středním Labi

Středočeský, Ústecký kraj - V nejbližších dnech budou mít u Labe žijící obyvatelé Středočeského a Ústeckého kraje velkolepou podívanou. Z Chvaletických loděnic popluje jedna z největších říčních lodí, která kdy u nás byla postavena.

tanker

Jedná se o říční tanker, jehož střední část byla spuštěna na vodu v loděnici Lhotka u Lovosic, odkud ji tlačný remorkér dopravil do Chvaletické loděnice k dokončení. Odtud osmdesát metrů dlouhý tanker popluje do Magdeburku, aby plavbou po německých kanálech ulehčil německé silniční dopravě.

,,Z Chvaletic do Mělníka to bude pro takto velkou loď náročné, díky výšce mostů a velikosti plavebních komor. Jedná se vlastně o premiéru tankeru na Středním Labi," komentuje tuto událost Ing. Ivan Troutnar, ředitel lovosických loděnic.

Po vyplutí z Chvaletic čeká loď jednodenní cesta po labské vodní cestě na ústecká zdymadla a pak dále po regulovaném úseku Labe až do domovského přístavu.

Investicí Ředitelství vodních cest ČR byly v minulých letech zvednuty nejnižší mosty na Středním Labi na podjezdnou výšku pro lodě 5,25 metru, čímž byla umožněna plavba velkým nákladním lodím jako je právě tanker CHRISTOPH (ale i osobním lodím) po středolabské vodní cestě až do loděnice Chvaletice. V tomto ohledu je nejvíce zmiňován železniční most v Kolíně, který byl největší překážkou pro plavbu vyšších lodí.

Plavba tankeru CHRISTOPH je zároveň ukázkou, jaké možnosti by nabídla labská vodní cesta po dokončení splavnění Labe do Pardubic, kde se nachází rozsáhlý chemický průmysl.

Můžeme jen doufat, že podobných podívaných bude více a ne jen pro zahraniční rejdařství, ale hlavně pro ty české, jelikož i naše silniční doprava by potřebovala ulehčit a ne jen polykat peníze na rekonstrukce poničených přetěžovaných mostů a komunikací, neboť jedna loď nahradí 100 kamionů.

Text: Miroslav Neumaier

na labi

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů