Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo zrušilo výjimky pro splavnění Labe u Přelouče

Ministerstvo zrušilo výjimky pro splavnění Labe u Přelouče

Ministerstvo životního prostředí v prosinci zrušilo výjimky z ochrany 44 zvláště chráněných druhů v přírodní lokalitě Slavíkovy ostrovy u Přelouče. Cennou přírodní lokalitou má procházet umělý kanál, který by umožnil splavnění Labe až do Pardubic. Rozhodnutí ministerstva odsouvá výstavbu kanálu na neurčito, napsala dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) prosazuje stavbu plavebního kanálu za tři miliardy korun již mnoho let. Proti jsou ekologické organizace, které loni na podzim dosáhly u Nejvyššího správního soudu zrušení výjimek z ochrany ohrožených druhů. Ministerstvo životního prostředí na základě rozsudku dokonce tvrdí, že po 15 letech není jasné, proč je splavnění tak důležité. "Žadatel musí v prvé řadě doložit, že vybudování plavebního stupně je ve veřejném zájmu a že tento zájem převažuje nad zájmem ochrany přírody a krajiny," píše ministerstvo v rozhodnutí, které podepsal ředitel odboru výkonu státní správy Libor Hejduk.

Územní rozhodnutí na stavbu vydané stavebním úřadem v Přelouči vloni v únoru po protestech ekologů poněkolikáté zrušil krajský úřad. Nové územní rozhodnutí ovšem nelze bez nové výjimky vydat.

Plavební stupeň Přelouč je součástí dlouhodobých plánů splavnění Labe. Tříkilometrový kanál přes Slavíkovy ostrovy by obešel památkově chráněný přeloučský jez. V plánu je také plavební komora s vraty, dále nová přemostění a přeložky silnic. Slavíkovy ostrovy se však nejspíše dostanou kvůli výskytu modrásků na seznam evropsky významných lokalit, což může snahy o splavnění Labe do Pardubic významně zkomplikovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů