Čtvrtek, 28. března 2024

Investice do českého přístavu v Hamburku nadále stojí

Investice do českého přístavu v Hamburku nadále stojí

Stomilionové investice do českého přístavu v Hamburku se zastavily. Česko se nadále spoléhá na to, že se mu podaří území vyměnit za jiné, i poté, co se obyvatelé města rozhodli nekandidovat na pořadatelství olympijských her v roce 2024.

Úvahy o výměně území spustila diskuse ohledně vybudování olympijského areálu, který by kvůli stavbě nových mostů omezil přístup do takzvaného Vltavského přístavu. Loni v říjnu proto Česko začalo vyjednávat o výměně území za jiné, které česká strana označovala za výhodnější.

Argument v podobě olympijských her sice již padl, Hamburk má ale podle Jana Bukovského, mluvčího Ředitelství vodních cest (ŘVC), které je za rozvoj jediného českého přístavu v zahraničí odpovědné, stále na výměně zájem. Na území, jehož součástí jsou české přístavy, město plánuje komerční výstavbu a "špinavých" činností, jako je překládání zboží z lodí, se v této lokalitě bude chtít zbavit.

Česká republika má v Hamburku tři přístavní území: Sálský a Vltavský přístav, které k sobě přiléhají a byly propůjčeny Československu k užívání na základě versailleské smlouvy, a samostatný Peutský přístav, který v roce 1929 Československo koupilo.

Loni v dubnu ministerstvo dopravy oznámilo záměr investovat do dlouhodobě chátrajícího území zhruba 150 milionů korun a znovu jej obnovit do podoby, kdy by bylo lákavé pro lodní dopravce. Z plánovaných investic se zatím podle Bukovského uskutečnil jen zlomek v podobě demolice zchátralých budov a například oplocení areálu v řádu jednotek milionů korun. Další práce ŘVC odložilo a čeká na výsledek jednání o možné výměně, dodal mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů