Čtvrtek, 25. dubna 2024

VIETMAM připravuje zrušení 31 vodních elektráren v Centrální vysočině

VIETMAM připravuje zrušení 31 vodních elektráren v Centrální vysočině

Přehrada vodní elektrárny Ia Krel 2 se zhroutila 1. srpna 2014 (viz. obrázek dále). Auditoři žádají, aby strana potrestala bývalého protikorupčního šéfa a zbavila ho vlastnictví nemovitostí.

Inspektoři centrální vlády volali po zrušení 31 projektů vodních elektráren v provincii Gia Lai. Jejich seznam obsahuje i přehrady, které jsou již ve výstavbě. Doporučení následovalo po přezkumu 74 středních a malých vodohospodářských projektů v uvedené provincii Centrální vysočiny. Některé byly posouzeny provincií a schváleny ministerstvem; jiné byly schváleny pouze provincií na základě vyhodnocení podkladů, předložených developery.

Podle inspektorů, mnohé ze zrušených projektů byly v rozporu se schváleným plánem vodohospodářského rozvoje provincie.

Nicméně, inspektoři zjistili, že po získání souhlasu vlády mnozí investoři požadovali změny svých projektů, i když správně měli vyčkat na schválení navrhovaných úprav. Tato okolnost se podle inspektorů ukázala být obzvláště nebezpečná, a to z důvodu špatné kvality staveb.

Zatímco schválený plán provincie na výstavbu přehrad zahrnoval projekty, které byly společně schváleny jak provinčním, tak i centrálním útvarem průmyslu a obchodu, inspektoři zjistili problémy u 28 projektů, které provincie Gia Lai vyhodnotila podle písemných podkladů a doporučila je ke schválení.

Vládní inspektoři dále zjistili, že tři přehrady byly postaveny na místě, které se liší od návrhu, a z toho důvodu požádali ústřední vládní úřady o změnu schválených projektů tak, aby tyto přehrady mohly být legální. U dalších pěti přehrad bylo zjištěno, že byly postaveny na jiných, než investory plánovaných místech, přičemž ti nikdy neusilovali o jejich zařazení do vládního územního plánu.

U celkem 33 projektů nebyly dodrženy plánované termíny dokončení.

Inspektoři navrhli ústřední vládě ukončit 14 projektů, které jsou již v současné době ve výstavbě a zrušit 17 dalších, které jsou zatím jen ve stádiu projektové dokumentace.

Kromě problémů s přehradami vodních elektráren shledali inspektoři porušení předpisů pro hospodaření s půdou v celé provincii.

V letech 2001 až 2010, 16 ze 17 okresů provincie nesplnilo povinnost vyhotovit mapu, podrobně vymezující alokaci veřejných pozemků.

Bylo odhaleno, že úřady ve městech Pleiku, An Khe a Chu Pah prováděly přidělování této půdy nesprávně. Přesněji řečeno bylo zjištěno, že Lidový výbor v Gia Lai neoprávněně přiděloval pozemky v městské oblasti Cau Sat a v hospodářské zóně Hoi Phu.

Podle tvrzení inspektorů úřad nedbale hospodařil s lesní půdou poté, co ústřední vláda povolila vysázení kaučukovníků na 50.000 ha lesa. Stromy, které byly v rámci této činnosti pokáceny, byly prodány bez požadovaného procesu veřejné soutěže.

Inspektoři také učinili provinční vládu zodpovědnou za neoprávněný nákup půdy společností Chu Se Rubber Company. Tato půda byla v majetku etnických menšin a byla využívána jako kaučukové plantáže.

Neoprávněné prodeje vedly ke stížnostem a k nestabilitě, míní inspektoři. Inspektoři požádali provinční úředníky o identifikaci a potrestání jednotlivců a subjektů, odpovědných za tyto omyly.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Ho Chi Minh City.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů