Čtvrtek, 28. března 2024

Miliontým návštěvníkem Dlouhých strání je 13letá Anička z Nového Jičína

Miliontým návštěvníkem Dlouhých strání je 13letá Anička z Nového Jičína

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, kterou na Šumpersku provozuje Skupina ČEZ, přivítala v pátek miliontého návštěvníka. Stala se jím třináctiletá Anička Hanzelková, osmačka ze Základní školy Komenského v Novém Jičíně, která absolvovala exkurzi se svými spolužáky. Překvapená Anička dostala tablet a jako bonus poukaz pro další žáky školy na výlet na Dlouhé stráně i s ubytováním, stravováním a jízdou lanovkou. ,,Vezeme za odměnu nejaktivnější členy klubů nadaných dětí, které v naší škole ve spolupráci s Mensou ČR fungují a zabývají se právě přírodními vědami a technikou," upřesnil zástupce ředitele školy Zdeněk Stanislav, který žáky na exkurzi doprovázel.

,,Těšila jsem se, že výlet bude fajn, ale něco takového jsem vůbec nečekala. S kamarádkami jsem si hodně užila horní nádrž a krásné výhledy na Jeseníky," řekla nadšená Anička, když naporcovala dort pro své spolužáky. Zaujal jí i systém elektrárny, který chce hned po návratu na novém tabletu díky interaktivním prohlídkám prozkoumat.

Exkurze do elektrárny pro veřejnost začaly na podzim roku 1996. ,,V prvních měsících přicházely hlavně děti ze škol z regionu a také rodiny zaměstnanců, kteří elektrárnu stavěli. Brzy začalo zájemců přibývat, ale že se dostaneme za 21 let až k milionu, to mě vůbec nenapadlo," řekl Miroslav Kopřiva, který působil v 80. a 90. letech jako šéf výstavby elektrárny a se svou firmou Energotis exkurze až do roku 2007 zajišťoval. Poté se o exkurze začala starat společnost K3 SPORT, která provozuje zdejší lyžařský areál a nabízí návštěvníkům elektrárny také další zážitky, například výjezd lanovkou, která je přiblíží k horní nádrži, nebo nejdelší sjezd na koloběžkách v Česku, to naopak od horní nádrže zpět k dolní stanici lanovky.

Od zahájení provozu šestisedačkové lanovky navštěvuje elektrárnu každoročně kolem 80 tisíc lidí, z toho zhruba polovina si prohlédne také generátor a turbíny ukryté hluboko ve skalním masívu a další navštíví horní nádrž. Oficiální statistiky proto sčítají počet účastníků exkurzí a pasažérů lanovky. ,,Takže se dá říct, že reálně už elektrárnu navštívilo o několik stovek nebo i tisíc lidí přes milion, protože mnozí dojdou k horní nádrži pěšky nebo vyjedou na kole, ti ale ve statistikách zaznamenáni nejsou," upřesnil Petr Marek, vedoucí střediska Kouty.

V roce 2005 se elektrárna stala podle hlasování čtenářů idnes.cz ,,divem Česka". ,,Trochu nás to překvapilo. Vždyť výstavbu Dlouhých strání provázely značné emoce i často neracionální protesty odpůrců stavby. Snad i toto prvenství je signálem, že veřejnost elektrárnu bere a stala se součástí kraje," reagoval před 12 lety na vítězství v anketě mluvčí ČEZ Ladislav Kříž, jehož slova se později potvrdila. Veřejnost již elektrárnu nejen bere, ale region i celý kraj se s ní chlubí a nabízí její návštěvu turistům i významným hostům.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. Při přebytku energie v soustavě přečerpává vodu z dolní nádrže do horní, a v období nedostatku dodává energii zpět do sítě. Vzhledem ke své velikostí hraje klíčovou roli při stabilizaci energetické soustavy ČR. Do dvou minut dokáže dodávat do sítě až 650 MW a společně s dalšími přečerpávacími elektrárnami chrání soustavu před nenadálými výkyvy a následným blackoutem.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů