Čtvrtek, 28. března 2024

Největší vodní elektrárna vznikne v Innu

Největší vodní elektrárna vznikne v Innu

Nová vodní elektrárna v Innu by měla jít do provozu v roce 2018 a pokrýt jednu desetinu domácí produkce z vodních zdrojů. Jedná se o společný projekt za 400 milionů euro. Na tomto projektu se podílí společně GKI (Gemeinschaftskraftwerk Inn), tyrolský Wasserkraft AG (Tiwag) a švýcarský Engadiner Kraftwerke AG. Začátek stavebních prací je plánován na rok 2014, jak bylo ohlášeno na společné tiskové konferenci, které se zúčastnili také starostové okolních obcí v tyrolském Milsu (okres Imst).

90.000 domácností získá díky elektrárně elektrickou energii
"Společná elektrárna na švýcarsko-rakouských hranicích v tyrolském Oberinttalu (okres Landeck) u Prutzu bude největší vodní elektrárnou v Rakousku", vysvětluje ředitel spolku Karl Heinz Gruber. "Asi 200.000 lidí bude díky elektrárně získávat elektrickou energii, celková přidaná hodnota činí kolem 500 milionů eur.", řekl Gruber. 50 až 70 % z toho zůstane podle výkonného ředitele v Rakousku.

Ve spolupráci se Švýcarskem
"Společná vodní elektrárna v Innu pokryje svými 414 milióny kilowatt hodin za rok asi desetinu z plánovaných vodních cílů pro Rakousko," řekl Gruber. Prospěch z bezpečných dodávek energie bude mít asi 90.000 domácností z toho 14 % z nich ve Švýcarsku.

Rovněž bylo zdůrazněno, že se jedná o "velký ekologický projekt". Ve srovnání s tepelnou elektrárnou ušetří tato každoročně až 322.000 tun oxidu uhličitého, 180 tun oxidů dusíku, 1.168 tun oxidu siřičitého a osm tun prachu. Podle provozovatelů se díky elektrárně zdvojnásobí minimální množství vody ze současných 2,7 až 5,5 m3 za sekundu. Průtok vody bude v zimě i v létě regulován tak, aby se vytvořilo prostředí s positivním vlivem na ryby a mikroorganismy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů