Pátek, 29. března 2024

Zambie hledá investory pro vodní elektrárny

Zambie hledá investory pro vodní elektrárny

Přibližně 40 % vodních zdrojů jihu Afriky leží v Zambii. Země má potenciál generovat cca 6000 MW z vodních zdrojů, avšak v současné době je instalovaná kapacita pouze okolo 1600 MW.

Pouze asi 3,1 % obyvatel venkova má přístup k elektřině, vláda však chce toto číslo zvýšit do roku 2030 na 51 %, jak je stanoveno v Rámcovém plánu elektrifikace venkova, a bude na něj potřeba okolo 11 miliard USD.

Privátní Copperbelt Energy Corporation dodává, že požadavek na výrobu elektrické energie v Zambii, která je africkým největším producentem mědi, rapidně vzrůstá v návaznosti na ekonomický růst dosahující průměrné hodnoty 6,5% za posledních 5 let. Předpokládá se proto, že během dalších 5 let je třeba zhruba zdvojnásobit výrobu elektrické energie, cca o 1870 MW nových kapacit.

Podle předpovědi Mezinárodního měnového fondu (IMF) dosáhne zambijský HDP hodnoty 23,1 miliardy USD v roce 2013 a do roku 2015 se zařadí mezi 10 nejrychleji rostoucích ekonomik světa.

Většinu zambijské energie produkuje nyní vodní elektrárna Kariba na řece Zambezi. Státní elektrárenská společnost Zambia Electricity Supply Corporation (Zesco) má však výrobní kapacitu 1600 MW, ale země má již nyní poptávku 1850 MW. To má za následek vypínání a nutnost používání dieselgenerátorů. Pravděpodobně ještě letos bude uvedena do provozu nová elektrárna Kariba North Bank Extension o kapacitě 360 MW, která pokryje současný deficit, ale již příští rok se počítá s dalším nárůstem poptávky.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Johannesburgu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů