Pátek, 29. března 2024

Světová banka schválila vodní elektrárnu v Africe

Světová banka schválila vodní elektrárnu v Africe

Rada Světové banky schválila 340 milionů USD na výstavbu vodní elektrárny v oblasti velkých jezer v centrální Africe. Jako globální rozvojový věřitel se banka snaží podpořit výrobu elektřiny v některých z nejchudších a nejvíce konfliktních oblastech kontinentu.

Projekt je součástí balíčku pomoci 1 miliardy USD, který prezident Světové banky Jim Yong Kim přislíbil během návštěvy oblasti velkých jezer v květnu 2013.

Fondy jsou určeny pro všechny země v regionu dodržujících mírovou dohodu zprostředkovanou OSN. Jako Světová banka i OSN se snaží o okamžité zabezpečení politické a ekonomické stability regionu a dát zemím motivaci k udržení míru.

Elektrárna bude využívat vodu z Rusumo Falls mezi Rwandou a Tanzanií, jednoho z horních toků Nilu, který má nakonec generovat 80 MW elektrické energie a zásobovat 62 milionů lidí v Burundi, Rwandě a Tanzanii. Peníze budou rozděleny rovnoměrně mezi všemi třem vládám.

Pouhých 45 % obyvatel Burundi má přístup k elektrické energii. Ve Rwandě pouze 13 % a 15 % v Tanzanii. Boj proti chudobě a taktéž zvýšení hospodářského růstu nejsou možné bez stabilních dodávek elektřiny.

Toto je první velký projekt vodní elektrárny, schválený Světovou bankou po aktualizaci své energetické strategie, na zvýšení podpory vodních elektráren.

V roce 1990 se Světová Banka rozhodla opustit podobné projekty pod tlakem rozvojových agentur, upozorňujících na možné přemísťování obyvatelstva.

Velké hydro projekty pomáhají Světové bance řešit vyrovnání globální energetické potřeby, současně s příslibem snížení emisí skleníkových plynů.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Johannesburgu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů