Čtvrtek, 28. března 2024

6. listopad - Mezinárodní den prevence ničení životního prostředí v průběhu válek a ozbrojených konfliktů

Tento mezinárodní den byl navržen a schválen Valným shromážděním OSN 5. listopadu 2001 z důvodu vývoje válečních strategií a používaných zbraní. V dnešní době mají bohužel moderní zbraně (ať už to jsou jaderné zbraně nebo jiné nelidské vynálezy) dalekosáhlé důsledky na životní prostředí.

6. listopad - Mezinárodní den prevence ničení životního prostředí v průběhu válek a ozbrojených konfliktů

Mezinárodní den prevence ničení životního prostředí v průběhu válek a ozbrojených konfliktů má připomínat, že ve válkách netrpí jenom člověk, ale i příroda.

Ačkoli lidstvo vždy počítalo své válečné oběti v počtu mrtvých a zraněných vojáků a civilistů, zničených měst a živobytí, životní prostředí často zůstávalo neveřejnou obětí války. Vodní studny byly znečištěny, úroda zapálena, lesy vykáceny, půda otrávena a zvířata zabita, aby získali vojenskou výhodu.

Kromě toho Program OSN pro životní prostředí (UNEP) zjistil, že za posledních 60 let bylo nejméně 40 procent všech vnitřních konfliktů spojeno s využíváním přírodních zdrojů, ať už jde o zdroje vysoké hodnoty, jako je dřevo, diamanty, zlato a další. ropa nebo vzácné zdroje, jako je úrodná půda a voda. Bylo také zjištěno, že konflikty týkající se přírodních zdrojů mají dvakrát vyšší pravděpodobnost opakování.

Organizace spojených národů přikládá velký význam zajištění toho, aby opatření v oblasti životního prostředí byla součástí strategií prevence konfliktů, udržování míru a budování míru, protože trvalý mír nemůže existovat, pokud jsou zničeny přírodní zdroje, které udržují živobytí a ekosystémy.

Dne 27. května 2016 přijalo Shromáždění OSN pro životní prostředí rezoluci UNEP/EA.2/Res.15, která uznala roli zdravých ekosystémů a udržitelně řízených zdrojů při snižování rizika ozbrojených konfliktů a znovu potvrdila své pevné odhodlání k plné implementaci cílů udržitelného rozvoje uvedených v usnesení Valného shromáždění 70/1 nazvaném ,,Transformace našeho světa: Agenda 2030 pro udržitelný rozvoj".

Tento mezinárodní den nabývá pro nás navíc nového významu v souvislosti s válkou na Ukrajině a aktuálně především v Palestině/Izraeli...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů