Čtvrtek, 18. dubna 2024

Čeští experti na ochranu klimatu se nově můžou registrovat do dvou databází pro mezinárodní spolupráci

Čeští experti na ochranu klimatu se nově můžou registrovat do dvou databází pro mezinárodní spolupráci

1. Zelený klimatický fond hledá mezinárodní odborníky

Zelený klimatický fond (Green Climate Fund) je největším mezinárodním fondem poskytujícím finance pro opatření na ochranu klimatu v rozvojových státech. Financovány jsou jak projekty zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů (mitigace), tak i přizpůsobení se negativním dopadům změny klimatu (adaptace). Fond vznikl v roce 2010 pod záštitou Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. Ke konci roku 2014 byla završena úvodní kapitalizace fondu, kdy 42 států přislíbilo finanční prostředky pro období 2015-2018 v celkové výši 10,2 mld. dolarů. Následně začalo předkládání programových a projektových žádostí, přičemž v listopadu 2015 fond schválil prvních 8 žádostí v celkovém objemu 168 mil. amerických dolarů. Stanoveným cílem fondu pro rok 2016 je profinancovat 2,5 mld. dolarů. (Více informací o Zeleném klimatickém fondu a jeho hlavních činnostech naleznete na této internetové adrese.

I proto sekretariát fondu posiluje své administrativní kapacity a vytváří databázi mezinárodních expertů, kterou bude využívat pro hodnocení předkládaných programových a projektových žádostí. Bližší informace o stanovených kritériích pro mezinárodní experty a o způsobu registrace do databáze naleznete zde:
Roster od international experts GCF (PDF, 156 kB)

Pokud Vás tato nabídka oslovila a rozhodnete se zaregistrovat do databáze expertů Zeleného klimatického fondu, uvítáme, pokud budete informovat o svém záměru také MŽP (e-mail: Ales.Hilcer@mzp.cz).

2. Registrace do databáze českých expertů pro oblast ochrany klimatu v rozvojových státech

V návaznosti na výše uvedenou výzvu Zeleného klimatického fondu a stávající rozsáhlé zkušenosti českých odborníků se Ministerstvo životního prostředí rozhodlo vytvořit vlastní databázi expertů se zaměřením na oblast ochrany klimatu v rozvojových státech. Primárním zájmem MŽP je získat ucelený přehled o expertní nabídce v této oblasti a současně prostřednictvím databáze cíleně zprostředkovávat aktuality a především pracovní příležitosti nabízené např. Zeleným klimatickým fondem nebo z probíhající česko-německé spolupráce v rámci implementace programu Climate Finance Readiness (CF Ready). Základní informace o německém programu CF Ready, který je realizován německou rozvojovou agenturou GIZ, jsou zde.

MŽP hledá především odborníky se zkušenostmi s přípravou nebo implementací programů/projektů zaměřených na ochranu klimatu v rozvojových zemích a také specialisty se zkušenostmi s přípravou národních/regionálních strategií na ochranu klimatu. Bližší informace o expertních profilech a jejich minimálních požadavcích jsou uvedeny zde:
Climate Change Expert Profiles (PDF, 9 kB)

Pro registraci do databáze expertů MŽP prosím zašlete vyplněný formulář:
Call for experts (DOCX, 15 kB)

Váš životopis zašlete v anglickém jazyce spolu s vyplněným formulářem na adresy Ales.Hilcer@mzp.cz a Jan.Danek@mzp.cz, na něž se můžete obrátit s případnými dotazy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů