Pátek, 29. března 2024

Vozidlům převážejícím nebezpečný odpad chyběla řádná označení a doklady

Vozidlům převážejícím nebezpečný odpad chyběla řádná označení a doklady

Inspektoři z oddělení odpadového hospodářství České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se v polovině května účastnili mezirezortní akce TISPOL zaměřené na kontrolu dodržování předpisů při vnitrostátní a přeshraniční přepravě odpadů. Při akci, která se konala ve všech krajích po celé ČR, zkontrolovali celkem 414 vozidel, z toho 65 převážejících odpady. V 9 případech inspektoři ČIŽP zjistili porušení povinností daných zákonem o odpadech.

,,Nejčastějším prohřeškem bylo chybné vyplnění evidenčních listů pro přepravu nebezpečných odpadů. Zjistili jsme také, že některá vozidla převážející odpad, neměla řádné označení symbolem ,,A", které musí všechna tato vozidla mít. Za zjištěná porušení zákona budou s přepravci zahájena správní řízení, v nichž jim může být ze zákona uložena pokuta do výše milionu korun," uvedl Lukáš Kůs, vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP.

Celou akci, ke které byla ČIŽP přizvána jako odborný garant, organizovala Služba dopravní policie ČR za účasti Celní správy ČR a Centra služeb pro silniční dopravu. Kromě kontrol zaměřených na dodržování předpisů při převážení odpadů byl kontrolován například také technický stav vozidel a dodržování bezpečnostních přestávek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů