Čtvrtek, 28. března 2024

Roční náklady na odpadky v Plzni budou kolem 200 mil. Kč

Roční náklady na odpadky v Plzni budou kolem 200 mil. Kč

Městská společnost Čistá Plzeň, která se od loňského září stará o komunální odpad ve 180tisícové Plzni, potřebuje ročně na provoz systému nakládání s odpady přes 200 milionů Kč. Je to o zhruba čtvrtinu více, než radnice plánovala. Náklady na provoz systému spočítala spolu s nezávislými konzultanty. ČTK to řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Zastupitelé schválili dokrytí peněz pro letošní rok z vyššího daňového inkasa města. Současná koalice ani opozice nechtějí Plzeňanům zdražit svoz odpadu. Loni se jim platby snížily na polovinu oproti tomu, co jim předtím účtovaly soukromé svozové firmy.

Sumu 203 milionů Kč zahrne město do rozpočtu na léta 2017 až 2019. Ze systému bude mít příjmy 62 milionů Kč, z toho 43 milionů je z poplatků od občanů a zbytek od firmy EKO-KOM, která odebírá separovaný odpad. "I když to tak finančně nevypadá, jsou tam pozitivní trendové nárůsty. Lidé více třídí, u plastu, skla i papíru o víc než 100 procent," uvedl Šindelář. Velký nárůst hlásí také sběrné dvory, kam mohou Plzeňané dávat odpad zdarma kromě stavební suti nad metr krychlový. "Lidé neházejí odpadky do popelnic, ale likvidují je jiným způsobem, což stojí peníze," uvedl. Dlouhodobou snahou města je více třídit.

"Po 10 měsících provozu není zdražování (poplatků za svoz) na místě, systém funguje. Já v tuto chvíli nevidím důvod. To bychom mohli stejně zdražovat jízdné, divadlo, zoo a další služby," uvedl Šindelář. Náklady svozu jsou podle něj přiměřené, prověřené nezávislým auditorem Grant Thornton. "Jsou vysoké, ale kvalitní služba stojí peníze. Neměli by na ni zase doplácet občané," uvedl.

V odpadovém systému je více než 20 milionů korun, které se mohou omezit o jednotky milionů korun. "Poté, co se dořeší spalovna, a teplárna bude zas v optimální kondici, se chceme bavit o kapitalizaci pohledávky, čímž by se snížila cena odpadového systému o 14 milionů ročně," řekl Kotas. Šance na snížení nákladů je také v úpravě pachtovních smluv se třemi firmami, které Čisté Plzni propůjčily auta, pracovníky i know-how. "Jsou na tři roky a pak mohou být uzavřeny za lepších podmínek. Nyní se přesoutěžují sběrné dvory, které provozují také svozové firmy. Pokud by je spravovala přímo Čistá Plzeň, tak je tam také prostor k úspoře," uvedl. Systém hodně ovlivní také vyhláška o odpadech a spuštění dokončené městské spalovny odpadu.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů