Čtvrtek, 28. března 2024

Češi průměrně vyprodukují 300 kilogramů odpadu na osobu za rok! Lze to změnit

Češi průměrně vyprodukují 300 kilogramů odpadu na osobu za rok! Lze to změnit

Jedním z významných současných problémů lidstva je velké množství vyprodukovaného odpadu. Každý Čech vyhodí průměrně 300 kilogramů odpadků za rok. Jen plocha vyhozených mikrotenových sáčků by pokryla celou zeměkouli. Tento trend lze však podstatně zmírnit. Jedním z prostředků může být i jiný způsob stravování.

Spolu s nakoupenými potravinamisi lidé přinesou domů igelitové tašky a pytlíky, PET lahve, ale i složité kombinované obaly, které se dále nevyužívají a často je ani nelze recyklovat, a proto končí v kontejnerech na směsný odpad. Často si ani neuvědomují, kolik odpadu z různých obalůjim každý rok projde rukama.

Množství vyhozeného odpadu se různí podle států. Například Dánovévyhodí až 700 kg odpadků ročně. Statistika pro Českou republikuukazuje o něco lepší výsledky, na jednoho obyvatele připadá 300 kg odpadu.Stále se však jedná o nezanedbatelné množství.Aniž by se lidé museli výrazně omezovat, mohou osobní produkci odpadků alespoň za potraviny snížit až na 40 kilogramů za rok.

Snížit množství odpadu z obalů může pomoct i krabičková strava

Jídla připravovaná formou krabičkové stravy představují ekologičtější způsob stravování než nakupování v obchodech. ,,Připravená jídla balíme do jednoduchých plastových recyklovatelných obalů. Zabalíme celou porci, takže pro našeho zákazníka odpadá zvlášť balení za maso, zvlášť za zeleninu, za přílohu atd. Celkem se nám daří dostat až na 40 kilogramů odpadků z obalů na osobu za rok," říká Lukáš Drlík, jednatel společnosti Zdravé stravování.

Krabičková strava je rozdělena do pěti porcí denně. Díky tomu si lidé vypěstují správné stravovací návyky. ,,Na kvalitu a složení jídladohlíží u nás ve společnosti nutriční specialistka, abychom zajistili lidem správný přísun živin," vysvětluje Lukáš Drlík.

Společnost Zdravé stravování nabízí speciální programy pro maminky, sportovce, diabetiky nebo vegetariány. Zákazníkmá navíc možnost nechat si upravit jídelníček i podle svých potřeb a preferencí.Více o krabičkové stravě naleznete na webových stránkách: www.zdravestravovani.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů