Čtvrtek, 28. března 2024

Země láme teplotní rekordy, vody je málo, tvrdí klimatická zpráva

Země láme teplotní rekordy, vody je málo, tvrdí klimatická zpráva

Celosvětová teplota roste, oceány musejí absorbovat rekordní množství tepla a zásoby podzemní vody jsou na historicky nejnižší úrovni. Tyto změny mimo jiné negativně ovlivňují populace zvířat a přispívají k šíření toxických mořských řas. Takové jsou závěry dnes zveřejněné výroční zprávy amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) o stavu klimatu na planetě za loňský rok.

"Čas zavolat lékaře byl už před lety. Topíme se v mnoha příznacích nemoci," popsal agentuře AP situaci planety šéf týmu monitorujícího v NOAA klima Deke Arndt. "Horečka Země stoupá," doplnil jej další spoluautor studie Gregory Johnson.

Zpráva se věnuje 50 různým klimatickým aspektům, z nichž mezi ty nejcitelnější patří rostoucí teploty. Řada států včetně Ruska a Číny zaznamenala loni vůbec nejteplejší rok v historii, například Jižní Afrika naměřila vůbec nejvyšší teplotu, která byla na Zemi zaznamenána během října - 48,4 stupně Celsia.

Velká většina (na 93 procent) tepelné energie, kterou v ovzduší zachycují částice skleníkových plynů, putuje podle zprávy přímo do oceánů, jejichž teploty jsou rekordně vysoké jak u hladiny, tak ve větších hloubkách.

V souvislosti s oteplováním dále klesal objem ledového území v Arktidě a ledovců po celém světě. Podle vědců měl klimatický vývoj nepříznivý vliv na populace tučňáků či mrožů a projevil se i v dramatickém množení toxických řas, například u severozápadního pobřeží Tichého oceánu.

Dramatická situace klimatu byla podle vědců způsobena zejména kombinací dvou faktorů - klimatického jevu El Niňo a globálního oteplování zapříčiněného lidskou činností. "Je to jako vstříknout do již beztak napjatého klimatického systému dávku steroidů," komentoval kombinovaný vliv přírody a člověka na klima profesor meteorologie z oklahomské univerzity Jason Furtado.

Na obsáhlé zprávě se podílelo celkem 450 vědců z celého světa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů