Pátek, 29. března 2024

O navýšení peněz na kotlíkové dotace požádaly zatím dva kraje

O navýšení peněz na kotlíkové dotace požádaly zatím dva kraje

O navýšení peněz na výměnu starých kotlů za nové zatím požádaly dva kraje - Plzeňský a Středočeský. Zájem ale mají i další, shrnul dnes aktuální situaci v kotlíkových dotacích ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Česko letos vyjednalo u Evropské komise navýšení původní třímiliardové dotace o dalších 300 milionů korun. Zájemci, na které se v první ze tří výzev nedostalo, tím dostali další šanci na peníze. Druhé kolo začne v prvním čtvrtletí příštího roku.

"Je na uvážení každého kraje, zda v jejich konkrétní situaci možnost navýšení využijí. Jakmile kraj o navýšení finančních prostředků požádá, připravíme změnu (navýšení) tzv. Rozhodnutí o poskytnutí dotace," uvedl Valdman. Na krajích pak bude záležet, zda budou muset neuspokojení zájemci o kotle z prvního kola znovu vyplňovat všechny papírové formuláře.

Peníze by kraje měly použít na uspokojení zejména těch žadatelů, na jejichž schválené požadavky nezbyly v první vlně peníze. Tam, kde kraje zásobníky žádostí nedělaly, budou muset vyhlásit další krajskou výzvu. O konkrétních podmínkách fond v minulých týdnech se zástupci krajů několikrát jednal.

Jedinou podmínkou Evropské komise je, že se peníze využijí pouze na zdroje, které využívají obnovitelné zdroje energie (OZE), tedy na kotle na čistou biomasu nebo na tepelná čerpadla. Zatím největší zájem v kotlíkových dotacích je o kombinované kotle na uhlí a biomasu zároveň. Na dražší zdroje, kterými jsou právě tepelná čerpadla a kotle na biomasu, míří 40 procent žádostí. Největší zájem o tepelná čerpadla je v Královéhradeckém a Jihočeském kraji, kotle na biomasu před ostatními zdroji dominují ve Zlínském a Jihomoravském kraji. O kotle pouze na uhlí je zatím zájem nejmenší.

V první vlně kotlíkových dotací bylo dosud schváleno 21.054 žádostí za 2,3 miliardy korun. Proplaceno bylo 88,5 milionu korun, uvedlo dnes ministerstvo životního prostředí.

Domácnosti mohou na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150.000 korun. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity. Do roku 2020 by mělo být ve třech vlnách rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v tuzemsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů