Čtvrtek, 28. března 2024

Zlínský kraj rozdělí na výměnu kotlů dalších 30 mil.Kč

 Zlínský kraj rozdělí na výměnu kotlů dalších 30 mil.Kč

Zlínský kraj rozdělí na výměnu starých kotlů za nové dalších 30 milionů korun. Tyto peníze bude možno získat pouze na obnovitelné zdroje energie, tedy na tepelná čerpadla a kotle na biomasu, sdělila ČTK mluvčí kraje Renata Janečková. Vyhlášení dodatečné výzvy ze strany kraje se předpokládá na přelomu letošního a příštího roku. O dotace na výměnu kotlů, o které lidé žádali v první výzvě na začátku roku, byl v kraji velký zájem. Uspělo 1245 žádostí, rozdělilo se 148 milionů korun.

"Ministerstvu životního prostředí, které program kotlíkových dotací administruje, se u Evropské komise podařilo vyjednat navýšení původní třímiliardové alokace první etapy dotací pro všechny kraje o dalších 10 procent, tedy o 300 milionů korun, z čehož je pro Zlínský kraj určeno 16 milionů korun. Tyto peníze hodláme samozřejmě využít a chceme k nim přidat i dalších asi 14 milionů korun nevyčerpaných v rámci první výzvy, kterou jsme u nás v kraji vyhlásili koncem loňského roku," uvedl hejtmanův náměstek Ivan Mařák (KSČM).

Kraj nyní vyúčtovává a vyplácí dotace žadatelům, kteří uspěli v první krajem vyhlášené výzvě. "Od 25. ledna do 3. února letošního roku bylo přijato celkem 1289 žádostí o podporu. Po jejich kontrole, doplnění a vyhodnocení byly doporučeno k podpoře 1245 žádostí, a to v celkové sumě 148,1 milionu korun. Smlouvy byly uzavřeny s 1229 žadateli, 16 z nich nakonec dotaci nevyužilo," uvedla mluvčí.

Vyplaceno je nyní asi deset procent žádostí. "Chtěl bych tímto apelovat na všechny příjemce dotace, aby s jejím vyúčtováním neotáleli a obraceli se na nás hned, jak budou mít k dispozici všechny potřebné doklady. Čím dřív budou všechny tyto dotace z naší první výzvy proplaceny, tím dříve budeme moci přistoupit k vyhlášení dodatečné výzvy," uvedl vedoucí krajského odboru řízení dotačních programů Martin Kobzáň.

Do roku 2020 jsou v kraji i v republice plánovány ještě dvě etapy kotlíkových dotací, v kraji by mělo být rozděleno dalších více než 300 milionů korun. V republice byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů