Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vědci varují před následky globálního oteplování na světový oceán

 Vědci varují před následky globálního oteplování na světový oceán

Globální oteplování narušuje životní procesy v oceánech od planktonu po velryby a může zvyšovat teplotu moří, i když se emise způsobující skleníkový efekt zastaví. K takovému závěru dospěla studie mezinárodního vědeckého týmu, která dnes byla zveřejněna v norské metropoli Oslu.

Zvyšování teploty moří podle vědců zároveň narušuje deštný režim na pevnině, kde vyvolává případy extrémních teplot a napomáhá šíření infekcí. "Oteplování oceánu se může stát největší skrytou hrozbou naší generace," uvádí studie Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN). Podílelo se na ní 80 vědců z dvanácti zemí.

Dopady této situace jsou podle autorů studie znát už nyní. Světový oceán od roku 1970 absorboval na 90 procent tepla, které vzniká vlivem emisí skleníkových plynů. Oteplování vyhání k pólům mořské živočichy včetně planktonu, medúz, ryb a mořských želv. "Rychlost změn v oceánu, které jsou často nevratné, je jedenapůlkrát až pětkrát rychlejší než na pevnině," uvádí se ve studii.

Některé migrující druhy, například velryby, se vlivem teplotních změn vydávají ve špatnou dobu do míst, kde obvykle hledají živiny. Stejně tak mořští ptáci směřují za lovem ryb na špatná místa. Zvyšování teploty navíc proniká stále do větší hloubky, a to i přes 700 metrů pod mořskou hladinou.

"Následky budou patrné po desetiletí, ne-li po staletí. Stane se tak i v případě, že by úplně ustaly emise oxidu uhličitého," varují vědci. Strádat budou stále více korálové útesy, citlivé na oteplování. Během příštích pěti až patnácti let zmizí i velká část arktické ledové masy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů