Pátek, 29. března 2024

Dotace na kotle v hradeckém kraji byly vyčerpány již první den

Dotace na kotle v hradeckém kraji byly vyčerpány již první den

Dotace na výměnu neekologických kotlů v Královéhradeckém kraji lidé vyčerpali již dnes v první den příjmu žádostí. Žádosti se podávaly elektronicky po internetu od 08:00 a kolem 16:00 kraj evidoval přes 1300 žádostí s požadavkem na celkem asi 140 milionů korun. Objem dotace činí 94 milionů korun. V období největší špičky provázely příjem žádostí technické problémy. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Nynější rozdělování dotací na výměnu kotlů navazuje na lednové první kolo, při němž lidé dotaci 100 milionů korun vyčerpali postupně během 14 dní. "Po zkušenosti z minulého kola jsme tak velký zájem ve druhém kole nečekali," uvedla mluvčí. Dodala, že dnes ve 20:00 bude příjem žádostí oficiálně ukončen.

Již po 08:00 bylo do systému přihlášeno několik stovek žadatelů. V době technických problémů systému se lidé museli pokoušet o opakované přihlášení. Uchazeči, kterým systém alespoň vygeneroval pořadové číslo, mají pořadí rezervováno následujících 48 hodin. Během nich musejí všechny náležitosti žádosti doplnit. Pro žadatele, kteří nemají přístup k počítači a internetu, bylo na hejtmanství zřízeno pracoviště pro registraci žádostí a jejich vytištění a odevzdání. Možnosti tohoto osobního podání využilo asi 50 lidí.

Nyní bude hejtmanství podané žádosti posuzovat. Žádosti v takzvaném převisu budou zařazeny do zásobníku žádostí. Peníze budou mít šanci získat z vratek, odmítnutých nebo nevyplacených dotací.

Dotace se poskytují na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo nebo za plynový kondenzační kotel. Výše dotace bude opět odstupňovaná podle typu kotle a bude moci dosáhnout až 127.500 korun.

V prvním kole se 100 milionů korun rozdělilo mezi 884 žadatelů. Průměrná výše udělené dotace se pohybovala kolem 113.000 korun.

Dotace na výměnu kotlů by měl kraj poskytovat i v dalších letech. Hejtmanství již dříve uvedlo, že celkem by postupně mělo být k rozdělení přibližně 600 milionů korun z dotačních peněz Evropské unie.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů