Pátek, 19. dubna 2024

Většina Američanů je ochotna připlatit si za boj proti oteplování

Většina Američanů je ochotna připlatit si za boj proti oteplování

Většina obyvatel Spojených států je ochotna drobně si připlatit za boj proti globálnímu oteplování. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila agentura AP a který ukázal, že podpora ekologicky šetrnějších opatření se výrazně snižuje s rostoucí částkou, kterou by hradili daňoví poplatníci. Podle expertů na ekologickou politiku jde i tak o výrazný posun.

Zhruba 71 procent Američanů se vyslovilo pro to, aby federální vláda pracovala na opatřeních proti globálnímu růstu teplot, který je ze značné části způsoben lidskou činností. Průzkum provedlo výzkumné centrum NORC a univerzita v Chicagu.

Kvůli podpoře ekologicky čistší energie je velká většina těchto lidí ochotna platit o něco více za své účty. Pokud by tato částka činila jeden dolar měsíčně (24 Kč), chtělo by se na její platbě podílet 57 procent dotázaných. Deset dolarů každý měsíc by bylo ochotno dát 39 procent lidí, ale kdyby tato suma vystoupila na 50 dolarů, připlatilo by si už jen 20 procent oslovených.

Podle profesora sociologie a ekologie z univerzity v Michiganu Toma Dietze je samotný fakt, že si většina lidí chce připlatit, byť téměř zanedbatelnou částku, naprostou novinkou. "Ačkoli se ty obnosy mohou zdát malé, ochota jednat i v případě, že to člověka bude něco stát, je povzbudivá," řekl Dietz agentuře AP. Podobný názor na věc mají i další experti.

Desetina Američanů na druhé straně stále zastává názor, že k oteplování planety nedochází, dalších 13 procent nemá v této otázce jasno.

Spojené státy se loni v prosinci na klimatické konferenci v Paříži zavázaly omezit produkci skleníkových plynů a prezident Barack Obama představil soubor kroků, který má učinit americkou ekonomiku ekologicky úspornější.

Dvě třetiny respondentů z průzkumu věří, že se Spojeným státům podaří dostát závazkům. Podporu nejkritizovanějšímu Obamovu opatření - omezení emisí z tepelných elektráren a tím i těžby uhlí, které může vést ke ztrátě tisíců pracovních míst - dalo najevo 45 procent Američanů. Naopak proti jich bylo 29 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů