Úterý, 19. března 2024

Středočeský kraj žádá MMR o urychlené rozhodnutí v kauze Azos CZ

Středočeský kraj žádá MMR o urychlené rozhodnutí v kauze Azos CZ

Středočeský kraj žádá ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) o urychlené rozhodnutí, které se týká jeho údajné podjatosti v kauze nymburské společnosti Azos CZ. Firma podle místních lidí obtěžuje okolí zápachem, kraj v minulosti rozhodl o zastavení výroby. Podle společnosti je hejtmanství podjaté. Výzvu, aby ministerstvo ve věci údajné systémové podjatosti co nejdříve rozhodlo, dnes schválili krajští zastupitelé. Jednání o Azosu provázel protest asi 20 lidí z Nymburka před krajským úřadem.

Hejtman Miloš Petera (ČSSD) upozornil na to, že ministerstvo může věc převést i na jiný krajský úřad. "Dostáváme se do začarovaného kruhu státních orgánů," prohlásil Petera, podle nějž firma využívá právní kličky. Reakci ministerstva i společnosti ČTK zjišťuje. Azos CZ kritiku dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Zápach je podle firmy třeba řešit v celé průmyslové zóně a jejím okolí.

Na dnešním jednání středočeského zastupitelstva, které je poslední v tomto volebním období, vystoupili členové spolku Permanent, jenž v Nymburce uspořádal několik demonstrací proti Azosu. Jaroslav Štencl z Permanentu uvedl, že pomoc od politiků nepřišla a lidé v Nymburce se musejí po malých částkách skládat na právníky. Další protest, namířený tentokrát i proti Peterovi, svolalo sdružení na dnešní odpoledne před krajský úřad. Účastníci rozvinuli transparenty s nápisy jako "Po Rathovi Petera - to jsme si pomohli", "Ryba smrdí od hlavy, náš kraj taky", "Středočeský kraj rozhoduje o nás bez nás" nebo "Už ani den s Azosem." "Peterův úřad podporuje Azos Nymburk. Nevolte ho!" zvolala předsedkyně Permanentu Miloslava Štěrbová. Petera kritiku odmítl, věc se podle něj dostala do osobní roviny.

Kromě členů Permanentu dnes k zastupitelům promluvili také zástupci Nehvizd u Prahy, kteří si stěžovali na zápach šířící se podle nich z výrobny zeleninových lupínků. Petici proti novému provozu podepsalo už téměř tisíc lidí, Nehvizdy mají 2800 obyvatel. "Máme uprostřed obce generátor zápachu," prohlásil předseda spolku Za klidný domov - Nehvizdy Petr Podstawka. "Netvrdím, že výpary z oleje jsou karcinogenní, ale zdraví dětí to určitě nepomáhá," dodal. Zastupitelé následně přijali usnesení, že kraj by měl obci poskytnout metodickou pomoc při ochraně ovzduší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů